null Beeld

Dit zijn de voor- en nadelen van thuiswerken op een rijtje

Werk jij de komende tijd ook verplicht thuis? Sommige mensen vinden het lekkerder werken zonder alle kantoorafleiding, maar andere missen de gezelligheid van collega’s. Los van waar jouw voorkeur ligt, heeft thuiswerken zo zijn voor- en nadelen.

Ben jij team thuiswerken? Of kan je niet wachten tot je weer naar kantoor mag?

De voor- en nadelen van thuiswerken

De een verzint allerlei klusjes in het huishouden om maar niet aan het thuiswerken toe te hoeven komen, terwijl een ander juist thuis een stuk productiever kan doorwerken binnenshuis. De meningen hierover zijn verdeeld. Daarom haalde Quest de cijfers erbij om de voor- en nadelen van thuiswerken duidelijk op een rijtje te zetten.

Langere dagen

Allereerst een voordeel voor je werkgever. Een rapport van Eurofound en het International Labour Office geeft aan dat je vaak langere dagen maakt wanneer je thuiswerkt. Zo werken Belgen gemiddeld 42,6 uur per week, maar wanneer ze thuiswerken is dit 44,5 uur. Dit verschil is overigens even groot in Nederland, Spanje, Finland en Zweden. Dit komt onder andere omdat je je dag iets meer zelf kunt indelen en de reistijd die normaal hebt vaak als extra werktijd wordt gebruikt.

Huishoudelijke klusjes

Uit datzelfde Eurofond rapport blijkt ook dat slecht 9 procent van de werknemers zich thuis aan hetzelfde schema houdt als op kantoor. Een derde van de ondervraagden gaf aan andere werktijden aan te houden. En zo’n 45 procent van de Vlamingen uit het onderzoek gaf aan tussen het werken door allerlei huishoudelijke klusjes te doen.

Je bent productiever

Vaak roepen voorstanders van thuiswerken dat ze productiever zijn. Zo heb je geen last van de ongezonde kantoortuin of word je niet door een snelle vraag uit je concentratie gerukt. Uit meerdere studies blijkt dat dit waar is. Uit een onderzoek in China, waarbij de helft van werknemers negen maanden moest thuiswerken en de ander helft wel naar kantoor moest komen, bleek dat de thuiswerkers 13 procent productiever waren. Ze namen minder vaak pauze, meldden zich minder vaak ziek en pleegden meer telefoontjes per minuut, doordat er minder afleiding was. Ondanks dat er meerdere onderzoeken deze productiviteit bevestigen, stelt een onderzoek uit de Verenigde Staten de relatie tussen thuiswerken en productiviteit aan de kaak. Volgens dit onderzoek zouden werknemers thuis te veel afleiding hebben en te weinig zelfdiscipline om productief te blijven.

Lees ook: Thuiswerken? Deze apps helpen tegen afleiding

Slechte thuiswerkplek

Thuiswerken heeft dus zo zijn voordelen, maar er zitten ook een aantal nadelen aan verbonden. Waar je op kantoor vaak over een bureaustoel beschikt en een bureau met de juiste afstand tot je computerscherm, heb je dit thuis vaak niet. Wanneer je bijvoorbeeld aan de eettafel aan de slag gaat, zit je toch minder goed. Dit kan zorgen voor lichamelijke klachten. Uit onderzoek bleek dat bijvoorbeeld in Finland 1508 mensen geen (goede) bureaustoel en bureau hadden. Hierdoor had ongeveer de helft schouder- en nekklachten en een derde had last van rugpijn.

Eenzaamheid

Veel tegenstanders van thuiswerken geven vaak het argument dat ze het ongezellig vinden zonder collega’s. Misschien is af en toe een dagje thuis in stilte wel lekker, maar echt, na een tijdje ga je zelfs die ene irritante collega nog missen. Uit het Eurofond rapport blijkt dat 36 procent van de thuiswerkers zich thuis geïsoleerd voelt. Daarnaast geeft een Argentijnse studie aan dat 62 procent zijn of haar collega’s mist.

Meer stress

Het laatste nadeel van thuiswerken is dat dit een extra stressfactor kan zijn. Wanneer je thuiswerkt is het moeilijker om werk en privé gescheiden te houden. Zeker wanneer je bijvoorbeeld huisdieren hebt, of je kinderen ook thuis zijn van school. Die snappen niet altijd dat jij, ondanks dat je thuis bent, niet alle tijd voor hen hebt. Hierdoor kunnen sommige mensen extra stress ervaren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron|Quest, Volkskrant

Beeld|iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden