Het kabinet komt met een corona-najaarsplan. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit zijn de plannen van het kabinet als corona weer opleeft

Het aantal coronabesmettingen stijgt weer en hoewel minister Kuipers van Volksgezondheid zich nog geen zorgen maakt, houdt het kabinet wel rekening met een opleving van het virus in de herfst. Kuipers stuurde maandag het corona-najaarsplan naar de Tweede Kamer, die daar deze week over in debat gaat.

Het corona-najaarsplan zou ervoor moeten zorgen dat de samenleving zo lang mogelijk open blijft.

Zelf plannen maken

Volgens het kabinet zouden sectoren zoals het onderwijs en de horeca zelf plannen moeten maken, om ingrijpende maatregelen zoals een lockdown te voorkomen. Het kabinet schrijft: “Het is in het belang van de sectoren zelf om zich met maatregelen voor te bereiden op scenario’s waarin het virus oplaait.” Sectoren moeten daarom zelf met maatregelen komen om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Denk bijvoorbeeld aan goede regels rondom hygiëne en ventilatie. Maar als dat niet voldoende is, kan ook worden gedacht aan gezondheidschecks, looproutes en kuchschermen. In september worden de details van de plannen bekendgemaakt.

Verdergaande maatregelen

In ‘uitzonderlijke situaties’ sluit het kabinet het gebruik van het coronatoegangsbewijs niet uit. Bij een grote opleving van het virus kan het kabinet alsnog afwijken van de plannen van de sectoren. “Als er sprake is van een zwart scenario, kunnen verdergaande maatregelen onvermijdelijk zijn,” zegt het kabinet. Of dat nodig gaat zijn moeten we afwachten, want dat hangt af van het virus. Op dit moment is er een coronavariant die niet heel ziekmakend is, maar bij een volgende variant kan dat weer veranderen.

‘Een verantwoordelijkheid voor ons allemaal’

Volgens Kuipers is het openhouden van de samenleving een verantwoordelijkheid voor ons allemaal. Daarom moeten mensen volgens hem blijven testen en wanneer ze besmet zijn in isolatie gaan. Ook wordt er rekening gehouden met nieuwe vaccinatierondes. Op dit moment kunnen de GGD’s 300.000 mensen per week inenten en mocht het nodig zijn, dan kan de capaciteit in drie weken worden uitgebreid naar 500.000 vaccinaties per week.

Maatschappelijk Impact Team

Verder komt er naast het Outbreak Management Team (OMT) een nieuw team bij: een Maatschappelijk Impact Team (MIT). Het OMT kijkt voornamelijk naar de situatie van de epidemie en het MIT zal het kabinet advies gaan geven over de maatschappelijke impact van maatregelen.

Bron | NOS, RTL Nieuws

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden