Margriet logo
De leukste wandel- en fietsroutes door de tulpenvelden Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít zijn de leukste wandel- en fietsroutes langs de tulpenvelden

De lente is weer aangebroken en dit weekend opent ook de Keukenhof haar deuren. Elk voorjaar komen heel veel buitenlandse toeristen op de gekleurde velden af en ook Nederlanders stappen in de auto om de bloemen te bekijken. Wij zetten de leukste fiets- en wandelroutes langs de bollenvelden door heel Nederland op een rij.

Wanneer start het tulpenseizoen?

Het tulpenseizoen loopt van eind maart tot begin mei, maar dit is ieder jaar afhankelijk van het weer. Is het kouder weer? Dan kan het zijn dat de bloemen wat langzamer groeien. Wil je zeker weten dat je op het juiste moment komt? Dan kun je het best vanaf half april richting de velden gaan om alle kleuren te bekijken. Dan staan de velden in bloei en kun je genieten van alle vrolijke kleuren. Begin mei worden de bloemen weer afgeknipt, zodat de bloembollen kunnen groeien. Dit is namelijk het deel van de bloem dat uiteindelijk verkocht zal worden en waar de boer z’n geld dus aan verdient.

Bollenstreek

De bollenstreek staat natuurlijk bekend om alle kleurrijke bloemenvelden, dus als je ergens door de velden wilt fietsen of wandelen is dit the place to be. Dit zijn de leukste routes:

  • Fietsen rondom de Keukenhof? Hier zijn allerlei verschillende fietsroutes te vinden van verschillende afstanden. Ga je voor een route van 5 of 10 kilometer of liever 15 of 25 kilometer? De routes leiden je langs de Keukenhof, bloemenvelden en afhankelijk van de afstand ook langs het strand.
    Wil je één van deze routes fietsen? De routes zijn hier te downloaden.
  • Zin in een langere fietstocht? Dan is de Bollenstreekroute van de ANWB ideaal. Deze route van 28 kilometer fiets je in ongeveer twee uur. Onderweg zie je de monumentale bollenschuren, een stukje Hollands Duin, dorpskernen en natuurijk de vrolijke bollenvelden.
    De Bollenstreekroute is hier te downloaden.
  • Liever een wandeling? In de gemeente Lisse en de omgeving daarvan staan allerlei wegwijzers voor de leukste wandelroutes. Meer dan 100 kilometer aan routes zijn hier uitgezet en de wandelknooppunten helpen je de weg te vinden.
    De wandelroutes vind je op de routepaaltjes in de omgeving. Wil je liever een vooraf uitgezette route? Op de website van Wandelnet zijn verschillende ommetjes te vinden.

Flevoland

Hoewel we de bollenstreek kennen als het walhalla voor tulpen in ons land, zijn in de Noordoostpolder de meeste tulpenboerderij van heel Nederland te vinden. Ook hier kun je langs de fleurige velden fietsen. Wil je weten welke routes leiden langs de velden die nu in bloei staan? Houd dan tulpenrouteflevoland.nl in de gaten.

Groningen

Je verwacht het misschien niet, maar ook in Groningen zijn de kleurrijke bloemen te vinden. Het grote voordeel? Deze velden zijn een stuk minder bekend en dus ook minder druk. De velden zijn te vinden op verschillende plekken in bijvoorbeeld Uithuizermeeden, Spijk, Oosternieland en Kloosterburen. Rotary club Uithuizen organiseert jaarlijks het evenement NAAR DE BOLLEN. Tijdens dit evenement zijn er verschillende fiets-, wandel- en auto-/motorroutes uitgezet langs de kleurrijke bollenvelden.

Goeree-Overflakkee

Ook op dit Zuid-Hollandse eiland zijn tal van kleurrijke tulpenvelden te vinden. Je kunt natuurlijk in de auto stappen, maar fietsen langs deze velden is natuurlijk met het mooie weer ook erg leuk. Wil je een fietstocht door dit gebied maken? Sla dan zeker de gebieden rond Middelharnis, Dirksland en Oude- en Nieuwe-Tonge niet over en neem één van deze plaatsen als startpunt.

Blijf op de paden

Bij al deze velden is het belangrijk om je te houden aan de etiquette. Onthoud dat deze velden het werk zijn van de boeren en dat zij aan het eind van het bollenseizoen hun geld verdienen aan de bollen in de grond. Blijf dus op de paden tussen de bloemen, trap de bollen niet plat en lees eventuele borden die voor het veld staan. Zo houd je het dagje uit leuk voor jezelf, maar kan de boer later ook nog genieten van zijn harde werk.

Bron | Expeditie Aardbol, Discover Groningen, OutdoorNow

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden