ergernissen op vakantie  Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

Dít zijn de grootste ergernissen op vakantie

Allemaal kijken we uit naar onze welverdiende vakantie, maar als we er dan eenmaal zijn, kunnen we ons stiekem aan van alles en nog wat ergeren. Van krapte in het vliegtuig tot een vieze hotelkamer: we kunnen allemaal wel een irritatie puntje opnoemen. Maar wat zijn nou de meest voorkomende ergernissen?

Reisorganisatie VakantieDiscounter onderzocht wat de grootste ergernissen van Nederlandse vakantiegangers zijn middels een enquête onder 1.840 respondenten. Staat die van jou er ook tussen?

Ergernissen aan mede-hotel gasten

Het eerste wat onderzocht werd, is waar vakantiegangers zich het meeste aan ergeren bij mede-hotel gasten. Ligbedjes claimen, je ziet het vaak gebeuren op vakantie. Terwijl jij heerlijk uitslaapt en geniet van een lekker ontbijt, zijn andere vakantiegangers al vroeg uit de veren gegaan om er zeker van te zijn dat ze een bedje hebben bij het zwembad door hun handdoek erop te leggen. 40 procent ergert zich dan ook aan mensen die ligbedjes claimen bij het zwembad.

En we blijven nog even bij het eten in het hotel hangen. Wil je net opscheppen bij het buffet, pakt iemand anders de opscheplepel om jouw favoriete gerecht in beslag te nemen. Mensen die voordringen, veel te veel opscheppen en vervolgens meer dan de helft laten staan: 35 procent van de vakantiegangers ergert zich eraan.

Ergernissen aan de verblijfsaccommodatie zelf

Het tweede dat onderzocht werd, is wat bij de accommodatie zelf de grootste tegenvallers zijn. Wanneer je een vakantie boekt, kijk je waarschijnlijk naar de foto’s van je accommodatie. Je checkt of het voldoet aan je eisen, of het ruim genoeg is en vooral of het er schoon uitziet. Wanneer je dan op vakantie gaat, heb je bij aankomst van je accommodatie een lange dag gehad en ben je erg moe. Wanneer je dan ziet dat je hotelkamer niet lijkt zoals op de foto’s en ook niet schoon is, dan is dat een enorme tegenvaller. Maar liefst 30 procent ziet een niet schone kamer dan ook als de grootste tegenvaller en 12 procent ziet een kamer die niet lijkt op de foto als een grote tegenvaller.

Ergernissen buiten de verblijfsaccommodatie

Als derde werd er onderzocht waar vakantiegangers zich het meeste aan ergeren buiten de accommodatie om. Als je al wel eens op vakantie bent geweest in Spanje, Griekenland of Turkije dan weet je waarschijnlijk ook wel dat er veel opdringerige verkopers zijn. Bij elke winkel en elk restaurant in toeristische gebieden staan verkopers om je naar binnen te halen. In het begin probeer je nog aardig te blijven, maar aangezien er niet vaak wordt geluisterd, word je naarmate de vakantie vordert steeds onbeleefder of negeer je de verkopers in kwestie gewoon. Maar liefst 46 procent ergert zich aan deze opdringerige verkopers tijdens hun vakantie.

Een ander irritatie punt voor veel vakantiegangers is het feit dat terwijl je op vakantie bent je alsnog overal Nederlanders tegenkomt. Op het strand naast je hoor je ineens een Nederlands gesprek en als je in een restaurant aan de serveerster in je beste Spaans vraagt of je een drankje kan bestellen en ze zegt: je kunt het ook gewoon in het Nederlands vragen. Het ultieme vakantiegevoel is dan voor velen ver te zoeken. Maar liefst 13 procent ergert zich hier dan ook erg aan op vakantie.

Ergernissen in het vliegtuig

Als vierde werd onderzocht waar vakantiegangers zich het meest aan ergeren tijdens hun vlucht. Wanneer je met het vliegtuig gaat, weet je van tevoren dat het niet heel comfortabel zal gaan zitten en dat het altijd redelijk krap is, wat ook meteen voor 16 procent van de vakantiegangers een ergernis is. Los van dat proberen mensen in het vliegtuig het zichzelf dan ook zo comfortabel mogelijk te maken. De stoel naar achterklappen is er daar een van. Alleen degene die achter je zit, kan er de nodige irritaties van krijgen, want je zit daardoor nog krapper. 23 procent van de vakantiegangers vindt dit dan ook een grote ergernis. And last but not least: huilende baby’s zijn ook een grote ergernis tijdens de vlucht. Het gaat dan ook om 16 procent van de vakantiegangers die zich hier aan irriteren.

Grootste hindernissen van de locatie

Als laatste werd onderzocht wat vakantiegangers de grootste hindernissen vinden als het aankomt op de locatie. Hoewel je de locatie zelf kunt kiezen en dan ook weet waar je komt te zitten, is voor veel mensen de geluidsoverlast in de nacht een grote ergernis. 24 procent van de vakantiegangers ergert zich hier aan. Verder vindt 25 procent van de vakantiegangers het een hindernis als de locatie lijkt op een bouwput en 21 procent vindt het een ergernis als de locatie onveilig is.

Nu we alle ergernissen hebben doorgenomen, kun je jezelf afvragen: herken jij jezelf in een van deze punten?

Bron | VakantieDiscounter

Sanne van De WeteringGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden