Powerwalking brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít zijn de gezondheidsvoordelen van powerwalking

Dat wandelen heel gezond is, wisten we natuurlijk al. Maar heb je weleens gehoord van powerwalking? Uit een recent onderzoek blijkt dat deze wandelvorm gunstig is voor een langer leven.

Alles wat wilt weten over powerwalking en het nieuwe onderzoek.

Wat is power walking?

Veel mensen maken dagelijks een fijn ommetje, maar je kunt ook voor een serieuzere aanpak gaan van je wandeling. Bij powerwalking wandel je stevig door en gebruik je alle spieren in je lichaam. Je loopt daarbij tussen de zes en negen kilometer, in tegenstelling tot een normale wandeling waarbij je gemiddeld vijf kilometer loopt. Door powerwalking maak je je dagelijkse wandeling nóg effectiever.

Het onderzoek

Het enorme onderzoek werd gedaan onder 47.000 deelnemers in zeven jaar tijd. Onderzoekers zochten uit of powerwalking de sterftecijfers beïnvloedt. Van de onderzochte mensen was 53 procent vrouw. Het onderzoek laat zien dat powerwalking positieve gevolgen heeft voor de lange termijn. Zo blijkt dat wanneer je tien minuten extra per dag zou powerwalken, dit je levensduur verlengt. Als iedereen zijn lichamelijke activiteit zou verhogen met zo’n tien, twintig of dertig minuten per dag, neemt het aantal sterfgevallen respectievelijk af met 6,9 procent, 13 procent en 16,9 procent per jaar. Zelfs een korte wandeling van dertig minuten tijdens je lunchpauze, is dus enorm goed voor je gezondheid.

Zo start je met powerwalking

Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten als je start met powerwalking. Begin in ieder geval met de juiste uitrusting. Schaf goede wandelschoenen aan, draag daarnaast comfortabele, ventilerende kleding en neem een waterfles mee.

Bouw het rustig op

Het is verstandig om te beginnen met een rustige warming-up. Loop ongeveer vijf tot tien minuten in een rustig tempo en doe vervolgens een aantal rek- en strekoefeningen. Verhoog daarna je wandeltempo en houdt dat zo’n twintig minuten vol. Per keer kun je je loopduur wat verlengen en in een hoger tempo stappen. Na de wandeling is het belangrijk om een cooling down te doen door rustig uit te wandelen en nogmaals te rekken en te strekken. Loop minimaal drie keer per week, maar geef je spieren wel de kans om te herstellen.

De juiste wandeltechniek

Er zijn een aantal technieken die je helpen om het meeste uit je wandeling te halen:

  • Zorg ervoor dat je rechtop loopt en kijk vooruit.
  • Laat je schouders hangen en duw ze wat naar achteren.
  • Je armen buig je licht in een hoek van negentig graden en tijdens het wandelen beweeg je ze van voor naar achteren. Beweeg ook je heupen van voor naar achteren.
  • Door sneller met je armen te zwaaien, loop je sneller.
  • Probeer zo min mogelijk je stappen te verlengen: loop in een rechte lijn en neem kleine en snelle stappen.
  • Trek je buik wat in en span je billen aan.
  • Probeer af te zetten met je tenen en wikkel je voeten af.
  • Vermijd het om buiten adem te raken: adem rustig door.

Bron | Well and Good, ANWB

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden