Margriet logo
De experts samen met presentatrice Dionne Stax. Beeld Omroep Max
Beeld Omroep Max

Dít zijn de experts van het tv-programma Van Onschatbare Waarde: ‘Het spannende van dit vak is dat je van tevoren nooit weet wat je zult aantreffen’

Het zesde seizoen van het tv-programma Van Onschatbare Waarde is losgebarsten. Verkopers van bijzondere spullen krijgen de kans om hun object te verkopen aan één van de vier experts. Eenmaal een bod geaccepteerd (of geweigerd), is er geen weg terug. Wie zijn deze handelaren eigenlijk? We stellen ze aan je voor.

De eerste aflevering van het zesde seizoen van het succesvolle tv-programma van Omroep Max trapte spectaculair af met verkoopster Caroline, die maar liefst vijftienduizend euro misliep voor een bronzen beeld van een paard dat door kunstenaar Theo Mackaay voor haar moeder was gemaakt. Ze schatte de verkoopwaarde te laag in en nam genoegen met een bod van 5000 euro van Bert Degenaar, terwijl Bas Jonker er wel twintigduizend euro voor had willen geven, naar later bleek. Toen Caroline hoorde hoeveel Bas neer had willen tellen, schrok ze zichtbaar. Toch herstelde ze zich snel, omdat ze Degenaar - die stelde dat hij er verliefd op was geworden - het beeld gunde. Daarbij, stelde ze: “Geld is niet altijd alles. Voor mij tenminste.” Zo kan het gaan bij Van Onschatbare waarde: het is soms ontzettend lastig in te schatten wat een object waard is. Of wat de experts bereid zijn ervoor te betalen. Wie zijn de experts eigenlijk? We stellen ze aan je voor.

Bianca Frölich

Bianca Fröhlich (36) uit Enschede valt op omdat ze bij een onderhandeling haar charmes nogal eens in de strijd gooit en ook bij de eerste aflevering van het zesde seizoen bleek wederom dat dit vaak een succesvolle tactiek is. De ‘dochter van’ antiquair Ed Fröhlich, die in eerdere seizoenen optrad als expert, groeide op in een omgeving vol kunst en antiek en ging als kind al regelmatig schatzoeken naar bijzondere kunstvoorwerpen. Van haar vader leerde ze het kaf van het koren te scheiden en dit op de juiste waarde te schatten. Ze heeft een diepe liefde voor kunst. Aan Max Magazine vertelde ze: “Kunst biedt een kunstenaar de mogelijkheid om zijn dromen en verbeeld­ingen waar te maken. Dromen is een manier om onze geest te verkennen en om zin te geven aan onze gevoelens. Kunst kan zelfs magisch zijn.”

Expert Bianca. Beeld Omroep Max
Beeld Omroep Max

Bas Jonker

Bas Jonker (48) is ‘de zoon van’ Piet Jonker, de oprichter van Piet Jonker Historische Bouwmaterialen, dat tegenwoordig in handen is van Bas. Naar eigen zeggen is Bas geen antiquair of kunsthandelaar. Maar wat is hij dan wel? Aan het AD vertelde hij: “Mijn vak in één woord? Dat weet ik eigenlijk niet. Ik koop gewoon wat ik mooi vind. Dan valt het vast ook wel ook bij iemand anders in de smaak.” Antieke schouwen en eeuwenoude vloeren vormen de basis van zijn handel, maar hij verkoopt ook vintage design, meubels, spiegels en wandtegels. Hij is groot geworden met en te midden van mooie spullen. “Eigenlijk ben ik er gewoon in opgegroeid. Wilde ik zakgeld? ‘Je kunt toch tegeltjes bikken’, was dan het antwoord van mijn vader. En vanaf mijn dertiende verkoop ik.”

Expert Bas. Beeld Omroep Max
Beeld Omroep Max

Bert Degenaar

Antiekhandelaar in ruste Bert Degenaar (59) koopt tegenwoordig alleen nog objecten die in zijn unieke en rijke verzameling passen, waarvan een deel staat opgesteld in zijn eigen Planetarium Zuylenburgh. Degenaar ging al op jonge leeftijd de antiekhandel in en laat zich tegenwoordig vooral door zijn hart leiden. Aan het AD vertelde hij: “Ik ben een verzamelaar van mooie, kostbare spullen. Vooral uurwerken vind ik fantastisch. Zoals het exemplaar dat in mijn keuken hangt, uit de achttiende eeuw. Achter het raampje staan twee legertjes tegenover elkaar, van een of andere veldslag. Bij elke seconde bewegen die legertjes naar elkaar toe en weer van elkaar af. Magnifiek.”

Expert Bert. Beeld Omroep Max
Beeld Omroep Max

Arnold Wegh

Arnold (58) Wegh is samen met zijn broer eigenaar van Strydhagen in Nijmegen: één van de grootste antiekhandels van Europa. Zijn winkel beslaat maar liefst elfduizend vierkante meter. Aan Max Vandaag vertelde hij over zijn beroep: “Het spannende van dit vak is dat je van tevoren nooit weet wat je zult aantreffen. Ik kan morgen een telefoontje krijgen van de Baron van Dedemsvaart die zijn zolder opruimt of van iemand die kleiner gaat wonen en een interessante boedel achterlaat. De ene dag zit ik in New York op de veiling om een bijzonder object terug te halen, de andere dag ben ik drie dagen in Groningen om een huis leeg te ruimen.”

Expert Arnold. Beeld Omroep Max
Beeld Omroep Max
Saskia WinkensOmroep Max

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden