Vrouw in de tuin Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít zijn de beste manieren om muggen uit je tuin en huis te houden

De bomen worden langzaam weer groen en de narcissen komen uit de grond. Naast de eerste signalen van de lente, krijgen we ook weer te maken met rondvliegende insecten. Het zespotige insect dat veel mensen het vervelendst vinden, is de mug. Jeukende muggenbulten en muggenpopulaties in je tuin wil je het liefst voorkomen. Dit zijn de beste manieren om muggen op afstand te houden.

In de achtertuin

Muggen komen op stilstaand water af. In open water leggen ze eitjes, waar weer nieuwe muggen uitkomen. Zorg dus dat je geen emmers met regenwater in je tuin hebt staan, of plastic zeilen waar water op blijft liggen. Daarnaast zijn verstopte dakgoten en regenpijpen erg aantrekkelijk voor muggen. Kijk regelmatig of er geen stilstaand water ligt en maak het af en toe schoon. Het is slim om de schotels onder plantenpotten weg te halen. Hier kan water op blijven liggen waar muggen op afkomen. Denk ook vogelbaden en buitenwaterbakken voor honden. Muggen zijn meestal ‘s nachts actief. Overdag verstoppen ze zich in een beschutte omgeving, in een struik of tussen lange grassprieten. Muggen kunnen zich lastiger verstoppen in kortgemaaid gras. Voorkom dus dat het gras te lang wordt.

Geur, warmte en lucht

Muggen komen af op geuren, warmte en koolstofdioxide. Onderzoek heeft helaas aangetoond dat citronellakaarsen muggen niet weghouden. Ook parfum of aftershave werkt niet tegen insecten. Een mug kan vanaf twintig meter jouw lichaamsgeur al opmerken. Door deze warmte weet zij in het donker altijd haar prooi te vinden. Stekende muggen zijn namelijk altijd vrouwtjes. Uit onderzoek blijkt dat muggen eerder aangetrokken worden door donkere kleuren. Als je lichte, loszittende kleding draagt, is de kans dus groter dat muggen op afstand blijven.

Licht uit

Binnenshuis kun je het beste zoveel mogelijk lampen uit laten. Niet omdat muggen op licht afkomen, maar omdat een lamp warmte afgeeft. Een ventilator aanzetten is ook een slim idee. Muggen houden er niet van om tegen de harde wind in te vliegen. Het plaatsen van horren in ramen en deuren houden muggen en andere insecten buiten. Zo kun je toch genieten van de frisse buitenlucht. ‘s Nachts is het slim om onder een klamboe te slapen, zodat de muggen je sowieso niet kunnen bereiken.

Bron | Country Living, Handyman, Atelier het Zwarte Schaap

Anne-Lotte HermansGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden