Dít zijn de 6 gezondheidsvoordelen van breien Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Dít zijn de 6 gezondheidsvoordelen van breien

Een trui of vest in de winkel kopen kan natuurlijk, maar het zelf breien is veel leuker. Het duurt even, maar dan heb je ook wat. En los van het feit dat het een leuke bezigheid is, kent het ook de nodige gezondheidsvoordelen.

Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

1. Je voelt je rustiger

Uit een onderzoek van Craft Yarn Council is gebleken dat 90 procent van de mensen die haken en breien minder stress voelt. Hierdoor voelen deze mensen zich ook rustiger. Uit een ander onderzoek onder 8.000 mensen die haken, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Wollongong Australië, blijkt ook dat maar liefst 90 procent zich kalmer voelt na het haken.

2. Soort meditatie

De reden dat mensen zich rustig voelen na het breien of haken heeft dan ook alles te maken met het ritme wat je de hele tijd aanhoudt. Alleen voordat je dat ritme bereikt, moet je nog wel de nodige oefeningen doen. Insteken, omslaan, doorhalen, af laten glijden, telkens diezelfde bewegingen vragen van zowel lichaam als geest een bepaalde concentratie. Ben je eenmaal zover dat je de bewegingen kunt dromen? Dan gaan de ritmische bewegingen vanzelf en heeft het dus een beetje dezelfde uitwerking als mediteren.

3. Je voelt je gelukkiger

Ook voel je je door te breien een stuk gelukkiger, blijkt uit het hierboven genoemde onderzoek. Dit is omdat het stofje dopamine vrijkomt in je lichaam. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Daarnaast heb je een voldaan gevoel als je meesterwerk dan eindelijk af is en je dat met iedereen kan delen.

4. Verbetert de motoriek

Breien doet een beroep op een groot deel van je hersenen. De frontale kwab is betrokken bij planning, redenering, problemen oplossen, inschatten en impuls beheersing, evenals bij de regulatie van emoties, zoals empathie, vrijgevigheid en gedrag. De pariëtale kwab zorgt voor informatie van de zintuigen en de ruimtelijke navigatie. Dan hebben we ook nog de occipitale kwab die de visuele informatie verwerkt. Als laatste zorgt de temporale kwab ervoor dat de taal en betekenis goed worden geïnterpreteerd en opgeslagen in het geheugen en het cerebellum, dat voor de precisie en juiste timing van bewegingen zorgt. Door deze gecombineerde activiteit verbetert de fijne motoriek.

5. Het houdt de geest fit en gezond

Breien geeft je onder andere een goed gevoel en het houdt je motoriek goed op gang, maar er is nog iets. Breien stimuleert namelijk ook de geest. Hoe vaker je je hersenen gebruikt, hoe beter dat is en hoe langer je geest fit blijft. Volgens een onderzoek van de Mayo Clinic, hebben ouderen die regelmatig breien of handwerken 30-50 procent minder kans op een cognitieve stoornis, dan degenen die dat niet doen.

6. Breien voor gezonde gewrichten

Ons lichaam gezond houden is erg belangrijk. Breien en haken houden één specifiek onderdeel in je lichaam goed in beweging, namelijk je gewrichten. Door je handen op een rustige manier gebruiken, bouw je kraakbeen op en maak je ze sterker. Breien is in dit geval beter dan typen, want daarvoor heb je net wat minder kracht voor nodig.

Bron | Plusrubriek, Libelle.be

Sanne van De WeteringGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden