De één houdt van de zomer, de ander van de herfst. Heb je ook een voorkeur voor een seizoen? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit zegt je voorkeur voor een seizoen over je persoonlijkheid

Veel mensen zijn dól op de zomer. Misschien kun jij ook geen genoeg krijgen van eindeloze dagen op het strand, veel buiten zijn en ijsjes eten met je kleinkind. Toch zijn er ook genoeg mensen die uitkijken naar een herfstige boswandeling of een rondje schaatsen in de winter. Dít zegt je voorkeur voor een seizoen over je persoonlijkheid.

De invloed van de seizoenen

Binnenkort ligt op de straten weer een tapijt van gele, rode en oranje blaadjes. Je kunt weer wat meer kleren aan zonder weg te smelten. Ook kunnen de stoofpotjes weer op tafel. Voor sommigen een warm idee, anderen gruwelen ervan en willen dat het elke dag zomer blijft. Voor een deel heeft dat te maken met de verandering van temperatuur en licht. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op ons humeur en ons gedrag.

Als je in de lente of zomer geboren bent, is de kans groot dat je ontzettend positief bent ingesteld. Tegelijkertijd loop je ook meer kans op snelle stemmingswisselingen. Als je in de winter geboren bent, heb je juist veel minder kans op een prikkelbaar karakter.

In de winter kunnen sommige mensen somber worden van de korte dagen. Zodra de lente begint, merken zij hoeveel positiever ze ineens weer in het leven staan. Dat hangt wel af van hoeveel tijd je binnen of buiten bent. De temperatuur en de langere dagen kunnen in elk geval veel invloed hebben op hoe je je voelt.

Veranderend gedrag bij koud of warm weer

Ook je gedrag kan veranderen als het kouder of warmer wordt. In 2014 werd er een onderzoek gedaan waarbij onderzoekers keken naar de invloed van het weer op hoe we anderen beoordelen. Bij dit onderzoek werden beschuldigde criminelen beoordeeld. Een paar mensen deden dat vanuit een warme kamer. Zij hadden de neiging om de criminelen eerder als impulsief of als een heethoofd te omschrijven. De mensen die in een koude kamer zaten, noemden de criminelen vooral koelbloedig.

Bij een ander onderzoek bleek dat wanneer je een warm drankje vasthoudt, je eerder de neiging hebt om anderen als warm en persoonlijk te beoordelen. Andersom bleek het vasthouden van een koud drankje ervoor te zorgen dat je anderen sneller als koud of onpersoonlijk ervaart.

Dit zegt je voorkeur voor een seizoen over je persoonlijkheid

Als je dol bent op de lente, is de kans groot dat je heel veel behoefte hebt aan nieuwe ervaringen in je leven. Dat is precies wat er kan gebeuren als het lente wordt: het voelt als een kans op vernieuwing die heel welkom voelt na een strenge winter.

Gek op de zomer? Dat betekent dat je echt een buitenmens bent en dat je graag een actief leven leidt. Ook ben je waarschijnlijk een tikkeltje extravert. In de zomer heb je alle tijd om te reizen en te genieten van de hele dag buiten kunnen zijn. Waarschijnlijk ben je een goedgehumeurd, knap en assertief persoon.

Als je het meest van de herfst houdt, sta je ook open voor vernieuwing. De herfst is namelijk het ideale moment voor een nieuwe start in je leven. De herfstige kleuren en het wat frissere weer hangen samen met je behoefte aan constante verandering.

Ben je fan van de winter? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk ietwat introvert. Ook vind je het heerlijk om thuis te zijn, veel mensen zullen je dan ook een ‘huismus’ noemen. Het liefst kruip je lekker op de bank met een gebreide trui en een kop hete chocolademelk.

Bron | Verywell Mind

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden