Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dit woord zeggen mensen die in hun slaap praten het vaakst

dit-zeggen-mensen-die-praten-in-hun-slaap.jpg

De een brabbelt sporadisch een woordje, de ander vertelt elke nacht hele verhalen. Vaak is er geen touw aan vast te knopen, maar het maakt je misschien wel nieuwsgierig. Want wat zeggen mensen die praten in hun slaap nou precies? Daar waren onderzoekers ook benieuwd naar. Uit hun studie bleek één woord het vaakst langs te komen…

Dat mensen praten in hun slaap is heel normaal. Dit kan deels genetisch bepaald zijn, maar ook komen door slaapproblemen, stress of door alcohol te drinken. Ook kun je meer gaan praten als je vlak voor het slapengaan nog iets spannends hebt gekeken. Dat je honderduit kunt praten tijdens je slaap is dus niks om je voor te schamen, maar dat maakt je wellicht wel nieuwsgierig naar wat je dan precies allemaal vertelt.

Praten in je slaap

Misschien floep je er ’s nachts bijvoorbeeld je diepste geheimen uit. Je kunt je gepraat natuurlijk zelf opnemen en terugluisteren. Maar als je benieuwd bent naar de gemiddelde slaap-prater, dan hebben Franse onderzoekers alvast het voorwerk voor je gedaan. Zij zochten uit wat mensen zoal vertellen in hun slaap. 

Dit woord zeggen mensen die praten in hun slaap

Aan het onderzoek deden 232 volwassen mee die allemaal verschillende keren gefilmd werden tijdens hun slaap. De onderzoekers luisterden de audio af, en wat bleek: de mensen die praten in hun slaap zeiden het woord ’nee’ het vaakst. Daarnaast was 21,4 procent van de zinnen in ontkennende vorm. Ook werd gevloekt, voornamelijk met het woord ‘fuck’. Dit gebeurde vooral bij de mannen die meededen aan het onderzoek en bij mensen die aangaven over stressvolle situaties te hebben gedroomd.

Dat terwijl dromen en praten in je slaap weinig met elkaar te maken hebben. Als je in de droomfase zit, staat je lichaam namelijk in een verlamde stand, waardoor de kans klein is dat je op dat moment ook veel praat in je slaap. Het onderzoek is kleinschalig, maar best interessant om jezelf eens op te nemen en te tellen hoe vaak je het woord ‘nee’ voorbij hoort komen. 

Lees ook: Dit is de betekenis van elf veelvoorkomende gebeurtenissen tijdens het slapen

Verstaanbaarheid 

Ben je de ene keer luid en duidelijk een verhaal aan het verkondigen, en blijft het een andere keer bij wat vaag gebrabbel? Dat kan goed kloppen. Dat heeft namelijk te maken met je slaapcyclus. Daarbij geldt: hoe lichter je slaapt, hoe beter je te verstaan bent. 

Bron | Beautify, VRT NWS
Beeld | Getty Images

Ook interessant