Dit worden de trends voor e-bikes in 2023 Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

PREMIUM

Dit worden de trends voor e-bikes in 2023

De afgelopen jaren is het aandeel van e-bikes in het straatbeeld steeds groter geworden. Dat blijkt ook uit onderzoek van het RIVM. Bijna een derde (30 procent) van de fietsers van 12 jaar en ouder gebruikt een elektrische fiets. Zet die trend door in 2023 en welke veranderingen zullen we zien bij de elektrische fietsen? We vroegen het trendwatcher Lieke Lamb.

Degene die het meest gebruik maken van een elektrische fiets, zijn ouderen (65 jaar en ouder). Ruim de helft van deze groep heeft de gewone fiets weggedaan en gebruikt alleen nog maar de elektrische fiets. Uit het onderzoek van het RIVM blijkt ook dat 70 procent van de deelnemers de e-bike vooral gebruikt ‘om makkelijker te fietsen’.

Dikkere banden

Dat er veranderingen op het gebied van de e-bike komen, is volgens Lieke wel duidelijk. Zij verwacht komend jaar drie nieuwe trends, waarvan de eerste te vinden is in de banden. “Je ziet dit nu ook al een beetje, maar de banden van met name elektrische fietsen worden steeds dikker. Fietsen worden daarmee ook zwaarder. Die dikke wielen zie je nu met name nog bij zogenoemde fatbikes, maar ook bij e-bikes zullen de wielen steeds dikker worden.” Volgens de trendwatcher worden de fatbikes nu vooral nog gebruikt door jongeren, maar gaan we de dikkere wielen ook vaker zien bij ouderen. “Voor die groep kan het zorgen voor een mate van veiligheid. Met dikkere banden is het makkelijker om in balans te blijven.”

Discussie over de helm

Iets wat we nu ook al steeds vaker horen, maar wat volgend jaar nog meer in de aandacht zal staan, is de helm. Moeten gebruikers van een elektrische fiets deze ook gaan dragen of niet? “Vanaf januari 2023 wordt het voor verschillende andere modellen verplicht om een helm te gaan dragen. Ik verwacht dat daarmee ook de discussie voor een helm bij e-bikes op zal leven. Kun je wel fietsen op die hogere snelheid zonder helm?”

Rijdende computer

Net als andere aspecten, gaat ook de e-bike steeds meer gekoppeld worden aan technologie. “Je ziet dat e-bikes steeds vaker allerlei elektrische snufjes krijgen en dat zal alleen maar meer worden volgend jaar. Je kunt ze bijvoorbeeld koppelen aan je smartwatch of telefoon. Ik denk zelfs dat we in de toekomst toegaan naar elektrische fietsen die voor jou een route kiezen. Vandaag geen zin in veel heuvels of wil je per se tien kilometer fietsen? Geef het aan en de fiets geeft aan welke route je kunt rijden. Kortom: de fietsen worden steeds slimmer. Het wordt als het ware een rijdende computer.”

Nynke KooyGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden