null Beeld

Dit wist je vast nog niet over je smartphone

Slimme jongen, die smartphone van jou. We zetten 7 handige weetjes voor je op een rij.

Zo doe je langer met je accu

Er zijn verschillende manieren om je accu te sparen. Een paar ervan uitgelicht:

- Volgens NU.nl (NU/Tech) is gps een van de grootste, geheime energieverbruikers. Het continu verversen van locatie, zoals bij Google Maps, vraag veel energie. Check regelmatig of de gps misschien aanstaat, terwijl dat niet nodig is. Bij een Android-telefoon zie je vaak een bolletje in de notificatiebalk, bij een iOS-telefoon zie je een pijltje.

- Zet je wifi uit als je de deur uit gaat. Zodra die namelijk geen verbinding meer kan maken met een netwerk, slurpt dat stroom. Hetzelfde geldt voor je bluetoothverbinding. Als een verbinding met een ander apparaat niet meer nodig is, zet je hem beter uit.

- Een mobiele verbinding vraagt veel van je accu. Als je de vliegtuigmodus inschakelt (vaak in het instellingenmenu), verbreek je die verbinding. Vooral handig voor 's nachts. Je kunt namelijk niet bellen als je dit doet.

- Laat de helderheid van je scherm automatisch aanpassen (in het instellingenmenu). Je scherm past zich vervolgens aan een lichte of donkere omgeving aan.

- Sluit apps af, zo voorkom je dat ze op de achtergrond blijven draaien.

- Vermijd de trilfunctie.

Recente locaties checken

Stel: je wilt weten waar je kind óf je wederhelft heeft uitgehangen, dan kijk je toch gewoon even bij de locatievoorziening in het menu van de betreffende telefoon? Dat doe je via: Instellingen/Privacy/Locatievoorzieningen/Systeem/Veel bezochte locaties. Daar vind je namelijk een overzicht van recente locaties. Op de site alwayswith.nl wordt uitgelegd hoe je dit doet.

Maak schoon, die telefoon!

Korte vraag: heb jij ooit je telefoon schoongemaakt? Op een telefoon zitten namelijk tien keer meer bacteriën dan op een toiletbril. Af en toe een desinfecterend doekje eroverheen halen is dus geen gek idee. Meer zaken die viezer zijn dan een wc.

Je oude mobiel is geld waard

Veel goede doelen zamelen oude telefoons in. Zo ontvangen Stichting AAP en CliniClowns bijvoorbeeld een vergoeding van drie euro voor elke telefoon die je bij hen inlevert. Telefoons die nog werken, worden meestal doorverkocht aan commerciële instellingen die ze op hun beurt aan derdewereldlanden doorverkopen. Kapotte telefoons worden gerecycled vanwege de waardevolle grondstoffen, zoals goud, zilver en koper. Wie zijn oude telefoon aan een goed doel schenkt, spaart dus niet alleen voor hen, maar steunt ook het milieu. Bij deze organisaties kun je een telefoon inleveren.

Als je telefoon te veel water of zon heeft gehad

O jee, je telefoon heeft een duik gemaakt. Wat nu? Geen paniek. Er staan een heleboel trucs op internet die zouden helpen. Zo zou je telefoon bijvoorbeeld in een bak met rijst moeten leggen. Zet je telefoon uit, haal de accu en simkaart eruit en laat 'm een paar dagen in een afgesloten bak met (ongekookte) rijst liggen. De rijst zou het water in je telefoon absorberen.

Niet alleen water, ook de zon is een vijand van je telefoon. Hoe warmer een smartphone is, hoe sneller de accu leegloopt. Houd hem daarom uit de volle zon (laat hem niet in de auto liggen) en leg hem op een koele plek weg als hij warm aanvoelt. Sommige telefoons, zoals de iPhone, geven een waarschuwing bij oververhitting. Je kunt hem dan niet gebruiken tot-ie weer is afgekoeld.

Find my iPhone

Hoe vaak kun jij je telefoon even niet vinden? Juist. Voor dit moment, en natuurlijk ook in geval van diefstal, kun je via verschillende track-en-trace-apps de locatie van je telefoon achterhalen. Als je je bijvoorbeeld aanmeldt bij iCloud.com of de app Zoek mijn iPhone downloadt, kun je je kwijtgeraakte telefoon (of je iPad, iPod touch of Mac) op een kaart weergeven. Zo zie je precies waar je telefoon zich bevindt. Indien nodig kun je je scherm vergrendelen, een bericht sturen en zelfs je persoonlijke gegevens wissen. Voor Android-telefoons kun je dit doen via de app Where’s My Droid.

Nog mooiere foto’s maken

De kwaliteit van de camera op telefoons wordt elke dag beter en kan zich in veel gevallen al meten met een goed fototoestel. Wist je dat je ook een opzetlens kunt gebruiken op je smartphone voor nóg mooiere foto’s? Zo ziet zo’n lens eruit.

Zo maak je een lamp van je smartphone:

Bron: Nu.nl

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden