Stokrozen heten eigenlijk -veel sjieker- Alcea rosea. Maar in de volksmond worden ze gewoon stokrozen genoemd. Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Dít wil je weten over stokrozen zaaien

Je ziet ze vaak op straat: vrolijke bloemen, naast het doffe grijs van de stoep. In de zomer zijn deze stokrozen ideaal om je tuin mooi op te fleuren. De hoge planten kunnen zelfs nog langer worden dan de meesten van ons! Wil je zelf ook wel stokrozen zaaien? Zó doe je dat.

Eigenlijk heten de vrolijke bloeiers Alcea rosea, maar in de volksmond worden ze gewoon stokrozen genoemd.

De ideale zomerbloeier

De stokroos is de ideale zomerbloeier voor tegen een muurtje of schutting. Dat staat ontzettend fleurig, vooral omdat ze in zoveel verschillende kleuren verkrijgbaar zijn: van bordeauxrood tot aan donkerpaars. Er bestaan zelfs zwarte stokrozen, als je eens iets anders wilt.

Stokrozen zaaien: zo doe je dat

Het zaaien van deze zomerbloeiers, hoe kun je dat het beste aanvliegen? We noemden eerder al dat stokrozen een muur of schutting op kunnen fleuren. Dat je ze vaak op die plek ziet staan, is niet zonder reden. Stokrozen kunnen namelijk niet zo goed tegen wind. En als ze dichtbij een muur of schutting staan, vangen ze meestal weinig wind en staan ze met hun kop vol in de zon. Dat zijn precies de omstandigheden waaronder deze bloem goed floreert. Kies dus een plekje waar de bloemen langs of tegenaan kunnen groeien.

Ook de afwatering is belangrijk. Stokrozen krijgen namelijk niet graag natte voeten. Althans: niet te lang. De zaadjes kunnen het best één centimeter diep begraven worden. Laat ook wat ruimte over voor elke bloem om te groeien: zorg voor veertig centimeter afstand tussen de zaadjes.

De verzorging van stokrozen

Zoals eerder genoemd, houden stokrozen niet zo van natte voeten. Je hoeft ze eigenlijk alleen wat water te geven als je de zaadjes net geplant hebt. Is het langere tijd extreem droog? Dan krijgen ze wél iets meer dorst. Verder is het een heel makkelijke bloem in het onderhoud: ze hebben vrijwel geen verzorging nodig om prachtig te bloeien in je tuin. Je kunt wel een stok bij de rozen zetten, zodat ze daar wat ondersteuning van krijgen. Stokrozen zijn vrij delicaat: let er dus op dat je de stengel van de bloem losjes vastmaakt aan de stok.

Bron | RTL Nieuws

Saskia WinkensGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden