Margriet logo
Dit zijn de gezondheidsvoordelen van jamu Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

shotje wagen?

Dit wil je weten over het ‘supergezonde’ drankje jamu (en zo maak je het zelf)

Ben je op zoek naar een oppepper voor je gezondheid? Dan wil je misschien eens jamu proberen. Dit oorspronkelijk Indonesische gele kruidendrankje wordt steeds populairder en wij snappen inmiddels wel waarom.

Een shotje jamu zou je immuunsysteem een boost geven en nog veel meer.

Jamu’s veelbelovende gezondheidsvoordelen

In Indonesië zweren ze bij dit gele en zure drankje, dat je immuunsysteem een ware oppepper schijnt te geven. Het is een eeuwenoud recept dat voortkomt uit de traditionele geneeskunde. Het zou ontstekingsremmend en bloedzuiverend werken, je cholesterol verlagen, goed zijn voor je spijsvertering, een hoge bloeddruk tegengaan, je lever ontgiften, griep verzachten, je botten en gewrichten gezond houden én ouderdomsziektes voorkomen. En o ja, jamu zou ook nog eens werken tegen reuma en diabetes én de kans op een beroerte of hartaanval verkleinen.

Hoe gezond is jamu echt?

Een hele waslijst aan gezondheidsvoordelen, dus. Maar pakt het écht al deze kwalen en ziektes aan? Uit onderzoeken blijkt in elk geval wel dat zowel kurkuma, gember als kaneel een ontstekingsremmende werking kunnen hebben. En laat dat nou net drie ingrediënten van jamu zijn. Daarom kan het zeker geen kwaad om af en toe een shotje jamu te nemen. Met de nadruk op af en toe, want te veel is natuurlijk nooit goed.

Zo maak je jamu

Benieuwd naar jamu? Wees voorbereid, want het zure drankje doet je kaken wel even flink op elkaar klapperen. Jamu is alleen niet kant-en-klaar te koop in Nederland. Gelukkig is zelf jamu maken niet moeilijk. Met onderstaand recept maak je een halve liter.

Ingrediënten

Voor een homemade jamu heb je naast een halveliterfles ook een blender en een zeef nodig. En natuurlijk de volgende ingrediënten:

  • 120 gram gember
  • 5 kurkumawortels
  • 300 ml water of een groot glas water
  • ½ tot 2 citroenen (maak het zo zuur als je zelf wilt)
  • Scheutje olijfolie
  • Snufje (zwarte) peper
  • 1,5 tot 2 eetlepels agavesiroop of honing

De olijfolie en zwarte peper lijken in het rijtje misschien wat vreemd, maar zijn erg belangrijk. De vetzuren hierin nodig zijn voor de optimale werking van de kurkuma.

Blenden maar

Snijd de gember en kurkumawortels in stukjes maar schil ze niet, omdat je anders de vermeende geneeskrachtige werking misloopt. Schil de citroen(en) en stop alle ingrediënten vervolgens in de blender. Dit mix je minimaal één minuut op de hoogste stand, maar ga vooral langer door als er nog veel stukjes in zitten. Je kunt eventueel ook nog wat zoet fruit of sap aan je drankje toevoegen om het wat minder zuur te maken. Zeef vervolgens het geheel en laat het sap in de halveliterfles lopen. Je kunt de jamu het best maximaal een week in de koelkast bewaren.

Bron | Tip van Jet, Moderne Hippies, I Love Health, Well+Good

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden