Dit wil je weten over de nieuwe serie over verzetsheldin Miep Gies
Miep Gies was één van de helpers van de onderduikers in het Achterhuis. Ze riskeerde haar leven om anderen te verbergen voor de nazi’s. Binnenkort komt er een Engelstalige serie over haar leven: A Small Light.
Vanaf 2 mei kun je de serie over de verzetsstrijder bekijken op National Geographic en Disney.
Nieuwe serie over Miep Gies
De zevendelige serie heet A Small Light, naar een uitspraak van Miep Gies zelf. De Amerikaanse nieuwssite Deadline meldt dat ze hiermee haar hulp tijdens de Tweede Wereldoorlog bedoelde. Daarover zei ze: “Ik houd er niet van om een held genoemd te worden want dat geeft de indruk dat je speciaal moet zijn om anderen te helpen. Ook een doodnormale secretaresse of huisvrouw of tiener kan in een donkere ruimte een klein licht laten schijnen.”
De historische dramaserie volgt Miep tijdens de nazi-bezetting van Amsterdam waarbij ze van Otto Frank de opdracht krijgt om meerdere families te verbergen voor de Duitsers. De Engelse actrice Bel Powley vervult de rol van Miep Gies. Een deel van de cast is Nederlands: zo speelt Hanna van Vliet (bekend van de serie en film Anne+) een bijrol als Frieda Belifante. Zij was tijdens de oorlog een bekende verzetsstrijder en celiste die destijds al openlijk lesbisch was en de eerste Nederlandse vrouwelijke dirigente werd van een professioneel koor. Zowel Amsterdam als Haarlem zijn een belangrijk decor in deze serie, maar er zijn ook scenes opgenomen in Praag. In onderstaande video kun je de eerste beelden van de serie bekijken:
Wie was Miep Gies?
Inmiddels leeft verzetsheldin Miep niet meer. In 2010 stierf ze op 100-jarige leeftijd. Oorspronkelijk kwam ze uit Oostenrijk: ze werd op 15 februari 1909 geboren in een katholiek gezin in Wenen dat het niet breed had. Volgens de Anne Franks Stichting raakte ze door de schaarste na de Eerste Wereldoorlog ondervoed. Daarom besloot haar familie om gebruik te maken van een hulpactie voor Oostenrijkse kinderen. In december 1920 werd Miep op 11-jarige leeftijd op de trein naar Nederland gezet om aan te sterken. Ze bleef uiteindelijk definitief bij haar pleegouders. Als 18-jarige begon ze als typiste en uiteindelijk werkte ze bij het bedrijf van Otto Frank.