Margriet logo
Dit moet je weten over de landelijke OV-staking deze week Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

Dit wil je weten over de landelijke OV-staking deze week

Duizenden conducteurs, machinisten en buschauffeurs in het streekvervoer leggen op donderdag 19 januari en vrijdag 20 januari hun werkzaamheden neer. Dit wil je weten over deze landelijke OV-staking.

Cao-overleg

De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) meldt dat werkgevers en bonden in het cao-overleg, dat plaatsvond in de nacht van dinsdag 17 januari op woensdag 18 januari, niet tot een akkoord konden komen over het loon van het personeel en maatregelen om de hoge werkdruk te verlagen. Onder de cao streekvervoer vallen ruim dertienduizend medewerkers waarvan duizenden lid zijn van de FNV.

Verwachting staking

De aangekondigde staking houdt in dat er op donderdag 19 januari en vrijdag 20 januari vrijwel geen regionale treinen of bussen zullen rijden. In NS-treinen en in het stadsvervoer in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam wordt niet gestaakt, omdat dat personeel eigen cao’s heeft.

Ondanks dat Het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) “inhoudelijk op één lijn zit” met de FNV, is de vakbond, met 2200 leden bij openbaar vervoerbedrijven, niet van plan mee te doen aan de staking. Een vakbond moet eerst aan de leden vragen of ze actie willen voeren en dat kost enige tijd. “FNV had nog een lopend conflict en wij niet. Daarom moeten we eerst een ledenraadpleging houden,” zegt een woordvoerder, die er wel rekening mee houdt dat andere leden zich later bij de acties aansluiten.

Impact

Hoe groot de uiteindelijke impact van de staking in het streekvervoer zal zijn, vindt de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) moeilijk om te zeggen. Volgens een woordvoerder blijft het koffiedik kijken. “Het hangt er vanaf hoe groot de actiebereidheid is met een loonbod van acht procent op tafel.” De kans dat de FNV en VWOV nog tot een overeenkomst komen waardoor de stakingen kunnen worden afgeblazen, acht de VWOV vrij klein. Er zullen dus minder stads- en streekbussen rijden.

Druk op de weg

Door de aangekondigde stakingen en de weersverwachting van donderdag 19 en vrijdag 20 januari verwacht de verkeersinformatiedienst van de ANWB dat het druk kan worden op de weg. “De spits is op donderdagochtend altijd al druk. Door de combinatie van de staking en de weersomstandigheden kan het pittig worden,” vertelt een woordvoerder.

Hoe druk het precies gaat worden is lastig te bepalen. 's Nachts gaat het veel regenen en kunnen we zelfs natte sneeuw, hagel en lichte vorst verwachten. Deze weersverwachting en de stakingen in verschillende regio's kunnen samen zorgen voor veel drukte op de weg.

Overleg afgebroken

In september en oktober werd het streekvervoer verspreid door het hele land ook al platgelegd door stakingen. Destijds stond er nog een vierdaagse landelijke staking gepland voor in het najaar, maar die is afgezegd toen het cao-overleg met de VWOV werd hervat. Na de onderhandelingen van 17 op 18 januari verklaarde de VWOV dat de vakbonden, ondanks een “bovengemiddeld hoog loonbod” van acht procent, het overleg hebben afgebroken. Marijn van der Gaag, bestuurder van de FNV, ontkent dat. Hij meldt dat de deelnemende partijen er samen niet uitkwamen op het gebied van loonsverhoging, de duur van een nieuwe cao en maatregelen om de werkdruk in het streekvervoer te verlagen.

Bron | ANP

Sanne van der LindenANP / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden