Margriet logo
Cut dog lying down on a wooden floor at home, sunlight coming through the curtain in the background. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Dit wil je weten als je hond bang is voor storm

Wandelen met je hond als het stormt, is dat een goed idee? Het ligt er aan, want elke hond is anders, vertelt Nadieh Cuijten, gediplomeerd gedragstherapeute voor honden.

In dit artikel vertelt ze ons waar je precies op moet letten, als je met je viervoeter naar buiten gaan in slecht weer.

‘Kijk naar jouw hond’

Het belangrijkste is dat je kijkt naar jouw hond en wat deze nodig heeft. Sommige honden kunnen de harde wind tegen hun lijf heel spannend vinden, maar ook alles dat om ze heen waait en alle geluiden die bij een storm horen. Andere honden - zoals die van mij - geven niets om de storm.

Merk je dat jouw hond het eng vindt? Maak dan korte, maar krachtige wandelingen. Blijf op bekend terrein en ga meteen weer terug naar huis wanneer de hond zijn of haar behoefte gedaan heeft. Wil je hond liever niet naar buiten? Respecteer dit dan. Je kan het uitlaten op de normale tijden aanbieden. Zegt je hond ‘nee’ door te blijven liggen, gaat hij zich verstoppen of wil je viervoeter helemaal niet meer lopen? Laat hem dan. Belangrijk is dat je hond op jou kan vertrouwen dat je hem niet dwingt iets te doen dat hij heel eng vindt.

Lichaamstaal van je hond

Wanneer je hond zich onprettig voelt, kun je dit zien aan de lichaamstaal. Je hond kan een beetje bukken en een lagere houding aannemen, de rug is dan vaak ook wat bol getrokken. De oren naar achter, een voorpootje wat opgetild is: ook dit zijn signalen. Net als de hond die met zijn tong over zijn neus likt. Ook kan het zijn dat honden schrikken van geluiden die de wind veroorzaakt. Kijk ook een naar de staart, hangt deze opvallend naar beneden of onder de buik, dan is dit een teken dat je hond het niet prettig vindt om te wandelen in de storm.

Storm in de lucht, is voor sommige honden ook storm in het hoofd. Sommige honden kunnen heel druk worden als het buiten onstuimig is. Houd je wandelingen dan ook kort en zorg voor goed wandelmateriaal. Denk aan een goed zittend tuigje en een stevige vaste lijn, zodat je hond niet los kan schieten in al zijn drukte.

Een regenjas voor je hond

Als het echt hard waait en je hebt een klein hondje, zoek dan een beschut plekje op waar je hond niet omver geblazen wordt door de harde wind. Als het echt hard waait, til je jouw hondje daarheen en bescherm je hem tegen de wind. Kleed kleinere en kwetsbare honden eventueel aan met een jasje, vooral wanneer het ook nog nat is buiten. Sommige honden vinden een regenjas fijn. Honden zonder ondervacht kunnen het koud krijgen en honden met een lange vacht worden niet kletsnat. Zo heb je later ook niet de geur van natte hond in huis en is iedereen blij.

Je hoeft niet bang te zijn dat je hond te weinig uitdaging krijgt als je door een storm niet kan wandelen. Je kunt namelijk ter compensatie denk en zoek spelletjes met je hond doen. Tien minuten snuffelen staat gelijk aan een dik half uur wandelen. Op deze manier voldoe je toch aan je hond zijn behoefte wanneer je niet echt kunt wandelen.

Over Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten, Van hakjes tot Poepzakjes Beeld Nadieh Cuijten
Beeld Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten is auteur van ‘Je Hond Beter Begrijpen’ en gediplomeerd gedragstherapeute voor honden die werkt onder de naam van Hakjes tot Poepzakjes. Ze helpt je om de taal van jouw trouwe viervoeter te begrijpen met haar holistische benadering. Je kunt haar volgen op Instagram.

Nadieh CuijtenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden