Margriet logo
Dít weten veel vrouwen niet over hun pensioen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít weten veel vrouwen niet over hun pensioen

Het regelen van je pensioen is misschien niet de leukste taak, maar wel heel belangrijk. Helaas zijn een hoop vrouwen helemaal niet bezig met hun financiële toekomst, blijkt uit onderzoek.

En daardoor kun je flink wat geld – lees: tonnen – mislopen.

Weinig kennis over pensioen

Het onderzoek van pensioenfonds ABP, dat zich richtte op mannen en vrouwen die werken in onderwijs en bij de overheid, wijst uit dat veel vrouwen zich niet realiseren welke invloed bepaalde keuzes op hun pensioen hebben. Zo beseft een kwart van de vrouwen niet dat minder werken ook minder pensioen betekent. 40 procent weet niet precies wat de gevolgen van een scheiding, arbeidsongeschiktheid of overlijden van een partner zijn voor hun financiële situatie. Een op de tien is zelfs helemaal niet bezig met haar financiële toekomst. De reden dat vrouwen zich niet bezighouden met hun pensioen? Voornamelijk uitstelgedrag (30 procent), maar ook gebrek aan kennis (20 procent). Volgens het ABP willen vrouwen zich wel verdiepen in hun pensioen, maar gaan ze er toch niet mee aan de slag. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen zich – als het om hun financiën gaat – het meest zorgen maken over het overlijden van hun partner. Voor mannen is het verliezen van hun inkomen de grootste financiële angst.

Lees ook:
5x jullie prangende vragen over geld beantwoord: van sparen tot het pensioen

Pensioenkloof

Een schokkende conclusie uit het onderzoek: een inkomensverschil van 25 tot 30 procent kan oplopen tot een pensioenverschil van 40 tot 50 procent. De reden daarvan is dat vrouwen gemiddeld minder verdienen én vaak minder uren werken. Zo gaat maar 16 procent van de mannen minder werken als zij een kind krijgen. Stel: een vrouw is nu 25 en gaat op haar zeventigste met pensioen. Zij kan tot wel 220.000 (!) euro minder pensioen opbouwen dan een man. Dat is omgerekend zo’n 10.000 euro bruto per jaar. Benieuwd hoe jouw financiële situatie ervoor staat? Je ontdekt het met de online reality check.

Bron | ABP
Beeld | Getty Images

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden