De weersvoorspellingen: de laatste tropische dag van dit jaar ligt nog niet achter ons. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit weer kun je verwachten voor de rest van de zomer van 2022

We hebben al een aantal tropische dagen achter de rug deze zomer. Wegsmelten bij meer dan 35 graden? Daarvoor hoef je niet eens meer de landsgrenzen over. Sterker nog: in Zeeland was het de eerste helft van dit jaar even zonnig als in Barcelona. Wordt het de rest van de zomer van 2022 ook zulk warm weer of kunnen we weer wat oude vertrouwde Nederlandse plensbuien verwachten?

Één ding is zeker: de laatste tropische dag van het jaar ligt nog niet achter ons!

Tropische temperaturen in juli

In juni was het plaatselijk behoorlijk nat. Maar na regen komt zonneschijn en dat merkten we in juli met bakken vol zon. Tot nu toe is juli een droge maand. Op sommige plekken in Nederland steeg de temperatuur tot tegen de veertig graden. De laatste week van juli zal het tijdelijk wat afkoelen. In het begin van deze week is er kans op regen, maar zal het verder zonnig en droog blijven. Daarna kunnen we weer zomerse temperaturen verwachten. Ook tropische toestanden liggen weer op de loer.

Het weer: overwegend droog met soms regen

En hoe zit het met augustus: kunnen we weer massaal uitrukken naar het strand, of moeten we schuilen voor de regen? Volgens Weeronline zal het in het begin van augustus heter worden dan normaal, vooral in het binnenland. Het zal overwegend droog zijn met af en toe kans op een kleine plensbui. De zon zal zich veelvuldig laten zien. Badpakken, zonnebrand en strandhanddoeken hoef je voorlopig dus nog niet op te bergen. De rest van de maand augustus kunnen we namelijk weer regelmatig tropische temperaturen verwachten. Het wordt heet en kurkdroog. Gelukkig krijgen we wél wat verkoeling tussendoor.

Weersvoorspellingen einde zomer 2022

Waar het echt bloedheet zal worden, is in Zuid- en Zuidwest-Europa. Als de wind tijdelijk naar het zuiden draait, is er een grote kans dat Nederland ook weer te maken krijgt met tropische temperaturen. Waait de wind van zee? Dan zal het een stuk frisser worden met gemiddelde temperaturen. Als alle tropische dagen voorbij zijn gekomen, zullen de temperaturen richting het einde van de zomer weer dalen tot ‘normaal’. Toch is het voor begin september nog niet helemaal te voorspellen: volgens Weeronline toont de weerkaart nog geen absolute voorkeur voor droger of warmer weer dan anders. Wel zal het daarna meer gaan regenen dan de rest van zomer. En dáár zullen flora en fauna ook blij van worden.

Bron | Weeronline

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden