Margriet logo
Meisje eet ijsje in de jaren 40. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit waren populaire namen in de jaren 40: staat je naam erbij?

In de jaren veertig werden ontzettend veel kinderen geboren. Vooral vlak na de Tweede Wereldoorlog: de zogeheten babyboomers. In 1946 werden in Nederland maar liefst 284 duizend kinderen op de wereld gezet. Het is duidelijk dat de smaak voor een kindernaam verandert met de jaren, want de kinderen van toen heetten Petronella of Aaltje. En dát hoor je tegenwoordig zelden meer.

De namen van nu kun je niet vergelijken met die van vroeger. De meest populaire namen voor meisjes in Nederland zijn op dit moment Emma, Olivia en Sophie. Deze top 3 wordt gevolgd door Evi, Mila, Julia en Saar.

Populaire namen in de jaren 40

In de jaren veertig was de top drie van populaire kindernamen bij meisjes heel stabiel: het gehele decennium stond Maria op de eerste plaats, gevolgd doorJohanna op de tweede en Anna op de derde plaats. Al deze drie namen waren zo populair dat de top drie decennialang hetzelfde bleef. Maria bleef zelfs tot 1992 bovenaan staan. In dat jaar werd deze klassieke naam pas van de eerste plek verstoten door de naam Lisa.

De naam Maria wordt verbonden met de zee en wordt ook wel ‘ster van de zee’ of ‘wenselijk kind’ genoemd. Over de hele wereld is deze naam lange tijd erg populair.

Geboren in de jaren 40: staat jouw naam erbij?

Andere populaire namen in de jaren veertig waren Cornelia, Wilhelmina, Elisabeth en Catharina. Van die laatste naam werden er in de jaren veertig meer dan 17.000 meisjes geboren. De naam Catharina is van Griekse herkomst en betekent rein, schoon en zuiver. Al vanaf de dertiende eeuw is deze naam erg geliefd.

Ook Hendrika en Petronella waren populaire namen in de jaren veertig. Deze Oudhollandse namen hoor je nu niet tot nauwelijks meer. Dat geldt ook voor de destijds populaire namen Geertruida, Jacoba, Theodora en Aaltje. Van die laatste werden er meer dan 5.000 geboren tussen 1940 en 1949. De naam is afgeleid van de jongensnaam Aalt, die mogelijk weer afkomt van Adelwald. Deze Germaanse naam betekent ‘edele heerser’. Aaltje kan ook afstammen van Adelheid, wat ‘vrouw van edele aard’ betekent.

Bron | CBS, MomLovesBest, Meertens Instituut, 24 Baby

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden