Deze namen werden het vaakst gegeven aan meisjes in de jaren zestig. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit waren populaire kindernamen in de jaren 60: zit jouw naam ertussen?

In de jaren zestig waren bepaalde namen ontzettend populair. In de tijd van The Beatles en de Rolling Stones kregen kinderen nog geen namen zoals ‘Bloem’ of ‘Storm’, maar eerder Johanna of Cornelia. We vertellen je welke namen het meest populair waren in de jaren zestig.

Namen die populair zijn onder kersverse ouders veranderen continu. Tegenwoordig zijn die namen anders dan veertig of vijftig jaar geleden. In 2017 werd er zelfs een kindje in Nederland ‘Wijn’ genoemd. Dat is toch weer wat anders dan de naam Julia, die in 2021 bovenaan stond als meest populaire meisjesnaam. Vroeger kregen baby’s in Nederland heel andere namen dan nu. Vaak werden namen gegeven die al vaker in de familie voorkwamen en ‘lekker makkelijk’ waren.

Populaire kindernamen in de jaren 60

In de gehele jaren zestig was de meest populaire naam Maria. Van 1960 tot en met 1969 werden er in Nederland maar liefst 67.581 meisjes geboren met deze naam. Het is een van oorsprong Hebreeuwse naam die ‘druppel van de zee’ betekent. Ook staat Maria voor ‘bitter’ en ‘verhevene’. We kennen de naam natuurlijk vooral als de moeder van Jezus. Rooms-katholieken geven de naam Maria ook graag als tweede of derde doopnaam aan een jongen. Dat de populariteit van namen met de jaren verandert is wel duidelijk: in 2021 werden slechts 235 meisjes met de naam Maria geboren.

Hebreeuwse namen in Nederland

Een andere populaire naam voor meisjes in de jaren zestig was Johanna. Deze naam staat de gehele jaren zestig op de tweede plek. De naam is afgeleid van Johannes. Dat is een Hebreeuwse naam die ‘God is genadig’ betekent. De naam Johanna wordt al eeuwenlang aan kinderen in Nederland gegeven. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werden er in 1946 zelfs 10.000 meisjes geboren met deze naam.

Na Johanna volgt de naam Anna. Deze naam stond van 1960 tot en met 1965 op de derde plaats van meest populaire namen voor meisjes in Nederland. Anna betekent ‘genadig’ of ‘lieflijke’. Van origine is het een Latijnse naam die meestal aan meisjes wordt gegeven. Anna zou de moeder van de maagd Maria zijn, maar staat niet in de bijbel. Deze naam is in heel veel landen populair en vrijwel iedereen weet meteen hoe je de naam moet uitspreken. Deze bekende naam komt ook voor in de literatuur, denk aan Anna Karenina van Tolstoy. Maar ook je kleinkind kent de naam waarschijnlijk wel, dankzij de film Frozen.

In 1966 werd de naam Anna van de derde plaats gestoten door de naam Monique. Deze naam is afgeleid van Monica. Vermoed wordt dat de oorsprong van deze naam in Afrika ligt. De naam wordt ook gekoppeld aan het Griekse ‘monos’, dat ‘alleen’ betekent. Ook het Latijnse woord ‘monere’ komt hierbij om de hoek kijken. Dat betekent ‘waarschuwen’.

Andere namen die ouders in de jaren zestig graag aan hun dochters gaven zijn Elisabeth, Cornelia, Wilhelmina, Catharina, Yvonne, Petronella, Adriana, Ingrid, Jolanda, Esther en Sandra.

Bron | 24 Baby, Jongens & Meisjes namen

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden