Dit vieren we op de Dag van de Arbeid. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit vieren we op de Dag van de Arbeid

Veel landen in Europa en daarbuiten staan vandaag stil bij de Dag van de Arbeid. Voor de meeste landen geldt 1 mei dan ook als een vrije dag. In Nederland gaat deze dag eigenlijk ongemerkt aan de meeste mensen voorbij. Wat houdt de Dag van de Arbeid precies in en waarom staan we er in Nederland niet echt bij stil?

Dit wil je weten over de Dag van de Arbeid

Dag van de Arbeid

De Dag van de Arbeid staat in het teken van het werk van de zogeheten arbeidersklasse. Op deze dag wordt het werk binnen deze klasse in de schijnwerpers gezet. Hierbij gaat het voornamelijk om mensen in loondienst of zzp’ers die veel met hun handen werken. In veel landen gaan mensen de straat op om te demonstreren voor betere werkomstandigheden, een achturige werkdag en het behoud van vrede. Dat gebeurde voor het eerst in 1890 toen een internationaal samenwerkingsverband voor socialistische partijen mensen opriep om op 1 mei te gaan demonstreren. Een maximumwerktijd was er in die tijd bijvoorbeeld niet.

Geen officiële feestdag

In Nederland is 1 mei geen officiële, doorbetaalde feestdag. Dat heeft deels te maken met Koninginnedag, wat we voorheen op 30 april vierden. Daarnaast zijn we in Nederland met name op kerkelijke feestdagen vrij, zoals met Kerstmis en Pasen. Ook waren de confrontaties tussen vakbonden en de overheid in Nederland een stuk minder heftig dan in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje en Rusland, waar de strijd er veel bloederiger aan toe ging. In Nederland is de Dag van de Arbeid met de jaren naar de achtergrond verdwenen.

Dag van de Arbeid in Nederland

Toch wordt er jaarlijks wel stilgestaan bij de Dag van de Arbeid door de FNV. Zij doen sinds 2015 mee en houden bijvoorbeeld marsroutes en themabijeenkomsten. In Nederland zijn deze wel erg klein in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland. In Berlijn zijn vandaag bijvoorbeeld al twintig demonstraties.

Bron | FNV, NU.nl

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden