Een hoofd met een gedachte eruit, geillustreerd. Beeld Getty Images/fStop
Beeld Getty Images/fStop

uit flow magazine

Dit trucje helpt bij het maken van beslissingen

Meebuigen, loslaten, de balans houden, niet oordelen… De natuur kan ons heel wat leren, ontdekte journalist Caroline Buijs in Flow 5. Handig als je het soms lastig vindt om beslissingen te nemen: psycholoog en coach Jaap Duin gebruikt dit trucje.

Dit artikel is afkomstig uit Flow Magazine. Dagelijks verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de tijdschriften op margriet.nl. Daar lees je hier meer over.

Makkelijker beslissingen maken: investeren of vertrekken?

Coach en psycholoog Jaap Duin gebruikt in zijn praktijk ‘lessen’ uit de natuur. Bijvoorbeeld dat in de natuur óf iets groeit, óf iets doodgaat. Iets ertussenin bestaat niet. Dat kun je ook op jezelf toepassen.

Duin: “Als je het bijvoorbeeld moeilijk hebt in je relatie, kun je jezelf afvragen: ben ik aan het investeren of aan het vertrekken? Is mijn relatie aan het groeien of aan het doodgaan? Dat mooie, maar tegelijkertijd ook harde onderscheid maakt complexe problemen soms inzichtelijk: door je die vraag te stellen weet je vaak ineens het antwoord.” Duin laat mensen die zijn vastgelopen in hun baan dezelfde vraag stellen. “Is het aan het leven of aan het doodgaan? En als iemand zegt ‘doodgaan’, dan vraag ik: vind je dat oké? Want dan moet je er afscheid van gaan nemen. Of wil je dingen veranderen, zodat het weer gaat leven?”

Dit artikel is afkomstig van flowmagazine.nl. Flow is een ode aan bewuster leven, creativiteit en dagen zonder haast.

Flow magazineGetty Images/fStop

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden