Margriet logo
Dit soort gesprekken met vrienden maken je gelukkiger. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit soort gesprekken met vrienden maken je gelukkiger

Wat is er fijner dan even je hart luchten bij een vriendin? Een goed gesprek zorgt voor minder stress en meer geluksstofjes in je lichaam. Over koetjes en kalfjes praten kan altijd, maar déze gesprekken laten je je volgens onderzoek gelukkiger voelen.

Nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd op het Amerikaanse platform Sage Journals toont aan dat het voeren van een bepaald soort gesprekken met een vriend of vriendin ervoor kan zorgen dat je je aan het einde van de dag een stuk beter voelt. Tijdens het onderzoek kregen meer dan 900 deelnemers de opdracht om op één dag zeven verschillende soorten gesprekken te voeren:

 1. Bijpraten: neem de tijd om bij te praten met een vriendin.
 2. Betekenisvol gesprek: praat met elkaar over iets dat zinvol voor je is.
 3. Grapje: voer een gesprek dat niet zo serieus is en lach met elkaar.
 4. Waardering uitspreken: vertel de ander hoeveel je om hem of haar geeft.
 5. Luisteren: luister actief naar wat een vriendin je vertelt.
 6. Andermans mening waarderen: laat zien dat je de vriend(in) en diens mening waardeert.
 7. Compliment: geef de vriend(in) tijdens het gesprek een oprecht compliment.

Welk soort gesprekken met vrienden maakt gelukkig?

“Door iets sociaals te doen ga je je beter voelen aan het einde van de dag, het maakt daarbij niet uit wat je basisgeluksniveau is,” zegt hoofdonderzoeker Jeffrey A. Hall, hoogleraar communicatiestudies en directeur van het Relationships and Technology Lab aan de Universiteit van Kansas. Volgens Hall zorgden alle zeven soorten gesprekken ervoor dat de deelnemers zich aan het einde van de dag duidelijk beter voelden. Er was daarbij geen verschil te zien in het effect van de verschillende soorten gesprekken: élk gesprek zorgde voor meer verbinding en geluk. Wat hebben alle gesprekken met elkaar gemeen? Het reageren op elkaar. Als je goed luistert of de ander een compliment geeft, neem je actief deel aan het gesprek.

De deelnemers voelden zich gelukkiger en meer verbonden met anderen. Ook waren ze minder gestrest en angstig. Het effect werd versterkt als ze op één dag meerdere goede gesprekken hadden: ze voelden zich dan nóg minder angstig en eenzaam. Ook voelden de deelnemers zich dan nog meer verbonden met anderen. Wil je beter contact met je vrienden? Dr. Hall raadt aan om elke dag met een vriend of een vriendin minstens één van deze zeven soorten kwaliteitsgesprekken te voeren.

Tips om betere gesprekken te voeren

Volgens coaching platform BetterUp zijjn er meerdere manieren om de gesprekken met je vrienden naar een hoger niveau te tillen. Allereerst is het belangrijk om actief te luisteren. Echt naar iemand luisteren is iets anders dan wachten tot je kan reageren. Je kunt bijvoorbeeld af en toe herhalen wat de ander zegt om te checken of je snapt wat de ander je vertelt. Het is de kunst om minder te praten en meer te luisteren. Zó voer je betere gesprekken met je vrienden:

 • Stel veel vragen. Daardoor laat je zien dat je interesse hebt in andermans verhaal. Zorg er wel voor dat het niet lijkt op een kruisverhoor.
 • Maak oogcontact. Je gesprekspartner weet dan dat je betrokken bent en graag contact maakt.
 • Geef complimenten. Daardoor voelt een vriend of vriendin zich beter over zichzelf.
 • Zorg voor een goede balans tussen praten en luisteren. Als je veel aan het woord bent, kan het lijken alsof je vooral in jezelf geïnteresseerd bent.
 • Vraag om advies of tips. Daarmee laat je zien dat je de mening van de ander op prijs stelt.
Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden