null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít muziekgenre werkt het best tegen stress

Stress ervaren we allemaal weleens. Maar wat doe jij ertegen? Uit onderzoek blijkt dat naar een bepaald muziekgenre luisteren helpt.

En het is misschien niet het muziekgenre dat je verwacht.

Muziek luisteren tegen stress

Dat muziek luisteren kan helpen tegen stress, is misschien niet zo'n verrassing. Misschien zet jij ook wel je favoriete nummer op als je er even doorheen zit. Maar wist je dat er een specifiek muziekgenre is dat bewezen het best helpt tegen stress?

Het onderzoeksresultaat komt uit een experiment van het Turkse cosmetische centrum Vera Clinic, waar 1540 volwassenen van 18 tot 64 jaar vrijwillig aan meededen. De onderzoekers namen het verband tussen muziek, stress en haarverlies onder de loep. Hoe? Door de deelnemers mentale tests uit te laten voeren, terwijl ze naar Spotify-playlists luisterden. Daar kwamen alle muziekgenres in voorbij: rock, pop, R&B, jazz, klassiek, techno, dubstep...

Jaren 80-popmuziek als ultieme ontspanning

Wat bleek? Popmuziek uit de jaren 80 werkte het meest ontspannend. Maar liefst 96 procent van de deelnemers hadden een lagere bloeddruk na het luisteren naar dit muziekgenre. En bij 36 procent van hen werd ook een tragere hartslag geconstateerd. Om precies te zijn werd onder dit muziekgenre onder meer

van Pet Shop Boys,

van Joy Division en

van Blondie afgespeeld.

Lees ook:

Waarom muziek luisteren goed is voor je hart

Nostalgie

Waarom juist jaren 80-popmuziek zo'n rustgevende werking heeft? Door de nostalgie die veel van de onderzochte mensen erbij hebben, verklaren de onderzoekers. "En door de vrolijke klanken kunnen in de hersenen endorfine en serotonine vrijkomen, die gevoelens van geluk en ontspanning versterken."

Voel je je gestrest, probeer dan dus eens tot rust te komen met pop uit de eighties. Deze Spotify-playlist helpt je daar vást mee:

Wát, heavy metal rustgevend?!

Ben je niet zo van de eighties popmuziek? Onder meer R&B uit de jaren 90 en klassieke muziek stonden ook in de top vijf van stress verminderende muziek. De echte verrassing in dit lijstje is heavy metal. Uit de test bleek dat de deelnemers een 89 procent lagere bloeddruk en 18 procent rustigere hartslag hadden na het luisteren van een heavy metal-nummer. Kun jij je daar iets bij voorstellen?

Techno, blues en jazz

En welke muziek kun je nou beter níet luisteren als je gestrest bent? Techno kwam als slechtst uit de bus. En verrassend genoeg kwamen jazz, blues, dubstep en jaren 70-rocknummers ook niet al te best uit de test. Maar hé, smaken verschillen: misschien krijg jij juist wel een heel kalm gevoel van een muziekgenre waarbij de haren van een ander recht overeind gaan staan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | New York Post

Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden