Zwemmen in zee? Dit moet je doen als je in een muistroom terechtkomt
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít moet je weten over muien (en wat je moet doen als je in een muistroom terechtkomt)

Met de warme temperaturen die we voor de boeg hebben, maken we massaal plannen om naar het strand te gaan. Ook zin in een verkoelende duik in zee? Dan is het slim om goed op te passen. De muistromen die in de zee voorkomen, kunnen voor vervelende ongelukken zorgen.

We vertellen wat een mui is en wat je vooral wel en niet moet doen als je in zo'n muistroom terechtkomt.

Wat is een mui?

Voor de kust liggen allerlei zandbanken. Hiertussen bevinden zich geulen van vijftien tot dertig meter breed en soms wel honderd meter lang, die ook wel muien genoemd worden. Tijdens eb stroomt het water hierdoor de zee in, en bij vloed gaat het water juist richting het strand. Het gevaar van deze muien is dat het water hier met een grote snelheid doorheen stroomt. Voor de beeldvorming: het gaat om een snelheid tot wel tien kilometer per uur, wat sneller is dan een olympisch zwemmer. Als je in die muistroom terechtkomt, kun je dan ook met grote kracht meegetrokken worden.

Het nadeel van muien is dat ze niet meteen te zien zijn, zeker als je niet weet waar je op moet letten. Maar als je goed kijkt, zijn er wel degelijk signalen. Denk je te gaan zwemmen in een rustig stukje zee, waar bijna geen golven zijn of het water zelfs vlak is? Kijk dan goed of dit geldt voor de hele zee. Is de rest van het water onrustig? Dan kan er zomaar sprake zijn van een mui.

Geen paniek

Het belangrijkste advies als je in een muistroom terecht komt, is rustig blijven. Probeer niet in paniek te raken, omdat de muistroom dan gevaarlijker kan worden. Het is goed om te weten dat de mui je nooit onder water zal trekken, maar wel van de kust afdrijft. Probeer dus rustig te blijven en wacht tot je merkt dat je uit de mui bent. Probeer ook niet tegen de stroming in te zwemmen, maar beweeg juist met de stroming mee. Je kunt proberen er schuin uit weg te komen. Zodra de stroming minder wordt, kun je weer richting de kust zwemmen. Probeer tijdens het zwemmen de aandacht van de reddingsbrigade of andere mensen op het strand te trekken door te roepen en zwaaien.

Iemand redden uit een muistroom

Ben je op het strand en zie je iemand die om hulp lijkt te roepen of zwaaien? Ga dan nooit zelf de zee in. Het gebeurt namelijk vaak dat personen die iemand willen redden uit een mui er uiteindelijk zelf slachtoffer van worden. Wil je wel helpen? Schakel de reddingsbrigade meteen in en werp de drenkeling een drijfmiddel, zoals een bodyboard of voetbal, toe. En wat hierbij ook belangrijk is: verlies iemand niet uit het oog.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Het is natuurlijk belangrijk om te voorkomen dat je überhaupt in een muistroom terechtkomt. Maar dat is altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Toch zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten:

  • Ga niet zomaar overal de zee in, maar ga alleen de zee in op de locaties waar de reddingsbrigade toezicht houdt. Twijfel je of het verantwoord is? Vraag de lifeguards dan naar de omstandigheden en de plekken die zijn veilig zijn.
  • Houd de borden en vlaggen in de gaten. Op plekken waar de reddingsbrigade actief is, wordt gezorgd voor veilige omstandigheden. Ze zetten een mui bijvoorbeeld af met rode linten. Ook hangen er op deze stranden waarschuwingsvlaggen. Op stranden waar geen reddingsbrigade actief is, is het altijd zaak om zelf alert te blijven.

Wil je een nog duidelijker beeld van muien? Bekijk dan onderstaand filmpje van de Reddingsbrigade.

Bron | Reddingsbrigade, Trouw

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden