De valse wolfspin. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit moet je weten over de valse wolfspin in ons land

In Nederland wordt een bepaald soort bijtende spin steeds vaker gespot: de valse wolfspin. Is een beet gevaarlijk? We zochten het uit.

De valse wolfspin rukt op in Nederland. Het beestje maakt normaal gesproken vooral spinnenwebben rondom de Middellandse Zee, maar is hier nu ook steeds vaker te zien. Er kwamen dit jaar al 1600 meldingen binnen van Nederlanders die de spin gespot hadden. Dat is meer dan vijf keer zoveel als het aantal meldingen vorig jaar. En daar zijn personen met een angst voor spinnen waarschijnlijk niet zo blij mee.

Valse wolfspin steeds vaker gespot in Nederland

Eerder werd de valse wolfspin vooral in het zuiden van ons land en in stedelijk gebied gezien. Dat komt omdat het daar meestal net iets warmer en ‘fijner’ is voor de spin dan op andere plekken. Spinnenexpert Peter van Helsdingen vertelt aan RTL Nieuws dat hij verwacht dat de spin zich over het hele land gaat verspreiden: “Hij kan best weleens net zo algemeen worden als de kruisspin.”

Hoe komt de valse wolfspin hier terecht? In 2007 werd het beestje voor het eerst in Nederland gespot. Er zat een exemplaar verstopt in een berg groenten in de supermarkt. Via transport kwam de spin hierheen en door de klimaatverandering lijkt het er niet op dat hij van plan is om te vertrekken.

Volgens van Helsdingen vriezen de spinnen door de opwarming van de aarde bijna niet meer dood in de winter. Sommige spinnen wel, maar de meest sterke blijven over. Daardoor overleven die spinnen en ontstaat er een heel leger aan valse wolfspinnen die makkelijk kunnen overleven als het niet zo warm is.

Is de beet van een valse wolfspin gevaarlijk?

Overdag zul je deze spin niet zo snel tegenkomen, dan zit hij vaak verstopt. Maar als je ‘s nachts even naar het toilet wandelt, kun je hem zeker treffen. Maar een beet van een valse wolfspin is gelukkig niet gevaarlijk. Ze komen liever niet dichtbij de mens en als dat toch gebeurt - omdat ze zich in het nauw gedreven voelen - kunnen ze je inderdaad soms bijten uit zelfverdediging. Deze spinnen hebben hele kleine tanden, maar kunnen daarmee toch door je huid komen. De beet doet meestal niet veel pijn en het gif van de spin is niet zo sterk: je kunt het een beetje vergelijken met een wespensteek. Maar fijn is het niet, dus als je een beet wilt voorkomen, kun je de valse wolfspin beter niet met je blote handen beetpakken.

Bron | RTL Nieuws, AD

Winterfair Beeld Margriet
Beeld Margriet

Meer weten over Margriet Winterfair? Ga naar margrietwinterfair.nl.

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden