Logo van het Eurovisie Songfestival op het podium Beeld NurPhoto via Getty Images
Beeld NurPhoto via Getty Images

Dit moet je weten over de Nederlandse inzending van het Eurovisie Songfestival

Het onbekende duo Mia Nicolai en Dion Cooper gaat Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival volgend jaar. Dat is dinsdag bekendgemaakt in het NPO Radio 2-programma Aan de Slag! met Bart Arens. Maar wie zijn de 26-jarige Mia en 28-jarige Dion?

Zoals altijd was het selectiecomité van het songfestival het unaniem eens over de inzending van Nederland. Het nummer dat het duo instuurde sprak hen meteen aan. “Hun stemmen komen prachtig samen. Het zal in positieve zin zeker gaan opvallen,” zegt AvroTros-directeur Eric van Stade.

Niemand minder dan Duncan Laurence, die in 2019 het Eurovisie Songfestival won met de hit Arcade, bracht het tweetal samen. Tot twee jaar geleden kenden de artiesten elkaar nog helemaal niet.

Met de paplepel

Beide artiesten kregen muziek met de paplepel ingegoten. Mia werd door haar ouders op jonge leeftijd op toneel- en balletles gezet waar zij kennis maakte met muziek. Uiteindelijk verhuisde ze naar Los Angeles om daar haar droom uit te laten komen. Na meerdere singles opgenomen te hebben had ze internationaal succes met het nummer Mutual needs. Een van haar grootste inspiratiebronnen is het feit dat ze, net als Duncan Laurence, vroeger is gepest.

Ook Dion Cooper ontkwam niet aan muziek. Zijn vader was drummer en voedde zijn zoon op met muziek van Toto, The Beatles en Jimi Hendrix. Op zijn vijftiende kreeg hij voor het eerst een gitaar in handen en drie jaar later begon hij daarbij te zingen. Hij begon zelf met schrijven toen hij veel thuis zat door de pandemie en daarna kreeg hij meer bekendheid. Zo boekte Duncan Laurence hem als zijn voorprogramma en had hij bijna een miljoen streams met het nummer Fire. Hij omschrijft zijn eigen stijl vooral als ‘classic rock meets singer-songwriter, oftewel Bryan Adams meets Harry Styles’.

Het songfestivalliedje

Er is nog niet veel bekend over het nummer dat uit de samenwerking is ontstaan. Wel is er al verklapt dat ‘de boodschap’ centraal staat. Wat die boodschap is, weten we nog niet. In het begin van het nieuwe jaar worden de liedjes meestal bekend gemaakt, houd vooral rond de deadline van half maart je ogen en oren open voor de inzending.

Liverpool

Oekraïne won vorig jaar het Eurovisie Songfestival, maar helaas zal het feest volgend jaar niet in dat land plaatsvinden. Vanwege de oorlog is er samen met Oekraïne en de European Broadcasting Union (EBU) besloten om het te organiseren in het Verenigd Koninkrijk. Liverpool is de stad waarin op dinsdag 9 mei en donderdag 11 mei de halve finales plaatsvinden en op zaterdag 13 mei de finale.

Bron | AD

Sanne van der LindenNurPhoto via Getty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden