Margriet logo
Nationale Actiedag Giro555 Beeld ANP /  Koen van Weel
Beeld ANP / Koen van Weel

Dit moet je weten over de nationale actiedag van Giro555

Met hulp van bekende Nederlanders wordt woensdag 15 februari geld opgehaald voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Het is hiermee de nationale actiedag van Giro555. Maar waar gaat al dat opgehaalde geld precies naartoe? En hoe kun je zelf helpen?

Er zijn de hele dag speciale nieuwsuitzendingen op tv en radio en in de avond volgt een live-uitzending op NPO 1, in samenwerking met RTL 4 en SBS 6. Dan wordt ook bekendgemaakt hoeveel geld er is opgehaald.

Dit gebeurt er met jouw donatie

Negen van de elf goede doelen die deel uitmaken van de Samenwerkende Hulporganisaties, krijgen een percentage van de opbrengst. In de getroffen gebieden werken zij samen met lokale partnerorganisaties, zoals de Turkse en Syrische Rode Halvemaan. Verschillende hulporganisaties geven ook cash aan getroffen mensen. “Dan kunnen mensen zelf de keuze maken wat ze het hardst nodig hebben en wordt het geld direct uitgegeven in de lokale gemeenschap,” vertelt een woordvoerder van Giro555 aan de NOS.

Hieraan wordt jouw gedoneerde geld besteed

Het totale bedrag dat is opgehaald wordt uiteindelijk besteed aan noodhulp en wederopbouw. Hoe dat er precies uit gaat zien, is afhankelijk van wat er nodig is in het rampgebied, stelt een woordvoerder van Giro555. “We kijken nauwkeurig waar de noden het hoogst zijn en de behoeften het grootst.”

Verantwoording van de hulporganisaties

Vanaf donderdag 16 februari moet iedere hulporganisatie elke drie maanden aan Giro555 rapporteren wat zij uitgeven en waaraan. Op de site van Giro555 staan ook verhalen over eerdere acties en waaraan zij het geld toen hebben besteed, op welke plekken en in sommige gevallen hoeveel mensen daarmee zijn geholpen. Het geld moet standaard binnen twee jaar zijn uitgegeven. “Er kunnen dingen misgaan, dat is normaal. De situatie is ongelooflijk complex en ingewikkeld. In deze tijden moet je soms risico nemen,” vertelt Sara Kinsbergen, universitair hoofddocent ontwikkelingssociologie aan de Radboud Universiteit aan de NOS.

“We moeten met zijn allen accepteren dat het soms fout gaat. Maar de hulporganisaties hebben jarenlange ervaring opgebouwd in deze gebieden en met het geven van noodhulp. We mogen erop vertrouwen dat het overgrote deel goed terechtkomt en besteed zal worden aan noodhulp en op langere termijn wederopbouw.”

Veel geld opgehaald

Voor het begin van de actiedag hadden Nederlanders al zo’n 28,6 miljoen euro gedoneerd aan Giro555, meldde de organisatie woensdagochtend. Eerder deze week was dat nog zo’n 25 miljoen euro. “Er wordt hulp geboden door alle organisaties die daar samen momenteel hard aan het werk zijn. Denk daarbij aan het uitdelen van schoon drinkwater, eten, dekens en warme kleding,” aldus Michiel Servaes, actievoorzitter van Giro555 aan RTL Nieuws.

Yeşim Candan (47) had het gevoel dat ze naar Turkije toe moest om daar te helpen na de aardbeving. Ze vertrok richting het rampgebied. Wat trof ze daar aan en hoe kunnen we volgens haar vanuit Nederland helpen? Yeşim Candan was in het rampgebied in Turkije: ‘Reddingswerkers zijn de echte helden’

Sanne van de WeteringANP / Koen van Weel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden