Dit moet je weten als je een vluchteling in huis wilt nemen
Door de oorlog in Oekraïne hebben veel mensen moeten vluchten. Heb jij een kamer over en wil je graag helpen door een vluchteling in huis te nemen? Dat is natuurlijk heel hartverwarmend, maar er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden om het goed te laten verlopen.
‘Een warm hart en een koel hoofd’, pleit Takecarebnb, een organisatie die vluchtelingen met een verblijfstatus koppelt aan Nederlandse gastgezinnen.
Waar moet je op letten als je een vluchteling in huis wilt nemen?
Takecarebnb meldt dat er duizenden Nederlanders zijn die zich hebben aangemeld voor het opnemen van Oekraïense vluchtelingen. Dat is heel goed nieuws, maar de organisatie waarschuwt wel dat er veel bij komt kijken waar je goed over na moet denken en rekening mee moet houden. De organisatie heeft daarom een aantal aandachtspunten opgesomd voor Nederlandse gastgezinnen die een vluchteling in huis willen nemen.
1. Doe het samen
De organisatie adviseert om de opvang van vluchtelingen niet alleen te doen, maar samen. Bijvoorbeeld met buren, vrienden en familie. Zorg samen voor de begeleiding en huisvesting. Niemand weet hoe lang de oorlog nog zal duren en samen houd je het langer vol.
2. Maak het bespreekbaar
Probeer alles bespreekbaar te maken. Zo is de kans op misverstanden of irritaties het kleinst. Het is zowel voor een vluchteling als voor je huishouden wennen om ineens samen te wonen. Daarnaast zijn er ook nog bepaalde cultuurverschillen waardoor je anders met situaties omgaat, waardoor botsingen kunnen ontstaan.
3. Geef privacy
Een vluchteling in huis nemen is een heel mooie manier om te helpen, maar wees niet verbaasd als deze persoon zich vaak terugtrekt of veel op zijn of haar telefoon zit. Je wil je misschien van je meest gastvrije kant laten zien, maar vluchten voor een oorlog brengt natuurlijk een hoop zorgen en trauma met zich mee. En daarnaast is het voor de vluchtelingen natuurlijk heel belangrijk om het nieuws uit Oekraïne te volgen en contact te houden via social media. Geef een vluchteling in huis daarom een eigen kamer, tijd en ruimte om zich voldoende terug te kunnen trekken.
4. Wees tolerant
Takecarebnb benadrukt dat het belangrijk is om je te realiseren dat gasten angstig, vermoeid, teleurgesteld en boos kunnen zijn doordat ze hebben moeten vluchten voor de oorlog. De organisatie drukt daarom op het hart om tolerant te zijn. Als je klachten zoals overspannenheid en veel stress opmerkt bij je gast kan er mogelijk ook professionele hulp worden ingeschakeld.
5. Maak duidelijke afspraken over praktische zaken en taken
Het helpt om over praktische zaken en huishoudelijke taken afspraken te maken, zoals over het eten, opruimen en douchen. Zo zorg je vooraf voor duidelijkheid, zodat er geen misverstanden ontstaan. Ook is het volgens Takecarebnb niet raar om wederdiensten te vragen, zoals koken of oppassen. Volgens de organisatie geeft het je gasten een fijn gevoel als ze iets terug kunnen doen.
Hoe lang heb je een vluchteling in huis?
De organisatie Takecarebnb gaat er normaal gesproken vanuit dat een vluchteling binnen drie maanden doorstroomt naar een eigen woning. Is dit niet het geval? Dan gaat hij of zij terug naar het asielzoekerscentrum. Het verlengen van de logeerperiode is wel mogelijk als beide partijen hiermee akkoord gaan. Voor Oekraïners die in Nederland verblijven ligt dat weer iets anders, omdat zij niet per se meteen asiel hoeven aan te vragen. Zij kunnen 90 dagen visumvrij in Nederland verblijven, waarbij zij via de gemeente opvang kunnen krijgen of bij vrienden of kennissen kunnen logeren.
Aangezien niemand weet hoe lang de oorlog zal duren, is het dus belangrijk om goed na te denken over de gevolgen als je een vluchteling of vluchtelingen in huis neemt. Dit is doorgaans niet voor een paar dagen, maar kan een flinke periode duren. Wel moet de gemeente altijd een alternatief kunnen bieden als het logeren niet meer gaat. Neem in dit geval contact op met de gemeente. Daarnaast kun je natuurlijk als particulier zelfstandig een vluchteling in huis nemen, maar via een stichting als Takecarebnb krijg je meer begeleiding en hulp bij het bemiddelen. Ook houden zij rekening met verschillende achtergronden, de gezinssamenstellingen, hoeveel ruimte er beschikbaar is en de wensen van de vluchtelingen en de gastgezinnen.
Een vergoeding en consequenties voor toeslagen, uitkeringen en gemeentelijke belastingen
Op dit moment is het niet mogelijk om een vergoeding te ontvangen als je Oekraïense vluchtelingen in huis neemt. Daarnaast hebben vluchtelingen op dit moment nog geen recht op een uitkering of leefgeld. Denk dus ook goed na over het financiële kostenplaatje. Op dit moment is het nog niet duidelijk wat voor verblijfsstatus Oekraïense vluchtelingen in Nederland gaan krijgen, waardoor het nog niet duidelijk is hoe de overheid met de particuliere opvang van Oekraïners om zal gaan. Volgens Vluchtelingenwerk Nederland hoef je je op korte termijn nog geen zorgen te maken over het effect op toeslagen, uitkeringen of gemeentelijke belastingen. Binnenkort moet daar meer duidelijkheid over komen. Bij vragen kun je contact opnemen met de gemeente, de uitkeringsinstantie en de belastingdienst. En als je een woning huurt via een woningcorporatie is het verstandig om eerst te controleren of je toestemming nodig hebt om tijdelijk een Oekraïense vluchteling in huis te nemen.
Wil je een vluchteling in huis nemen, meer informatie over dit onderwerp of je op een andere manier inzetten? Kijk dan op Refugeehelp. Daar vind je de meest uitgebreide en recente informatie.
Bron | Takecarebnb, Refugeehelp, VluchtelingenWerk Nederland