Een wollig, trouw maatje kan je leven extra aangenaam maken. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Dít moet je weten als je een hond of kat adopteert uit het asiel

Een wollig, trouw maatje kan je leven extra aangenaam maken. Misschien denk je er weleens over om een huisdier te adopteren. De asiels puilen namelijk uit met (dakloze) huisdieren die een gouden mandje zoeken. Omdat het ieder jaar op de derde zaterdag in augustus Internationale Dakloze Dieren Dag is spreken we met Jeanine Kornmann van dierenasiel DOA in Amsterdam. Zij vertelt je alles over het adopteren van een dakloos huisdier.

En wist je dat het hebben van een hond zelfs goed is voor je gezondheid?

Tijd, geld en ruimte voor een huisdier

Een huisdier kan je leven ontzettend verrijken: een trouwe viervoeter die altijd blij is om je te zien. Volgens Jeanine zijn er drie belangrijke punten waar je op moet letten als je een huisdier wilt: tijd, geld en ruimte. Tijd omdat je het dier gezelschap moet kunnen geven. “Honden zeker, maar katten vinden het ook niet fijn om dagenlang alleen thuis te zijn.”

Je moet genoeg geld hebben om voer te kunnen betalen, maar er komen ook onverwachte dierenartskosten om de hoek kijken. Verder moet je bijvoorbeeld denken aan kosten voor vaccinaties, ontworming en bij een hond de kosten van een hondenschool. “Heeft je dier een gebroken pootje of is er iets anders medisch aan de hand? Voor je het weet zit je zo aan 1500 euro dierenartskosten. Daarom raden we mensen die bij het asiel komen altijd aan om een huisdierenverzekering af te sluiten. Dat lijkt heel erg op een ziektekostenverzekering die wij mensen ook hebben.”

Verder is voldoende ruimte heel belangrijk: ook de meeste katten willen graag een vorm van buitenruimte. Dat hoeft niet per se een grote tuin te zijn. Het mag ook een afgeschermd balkon zijn, legt Jeanine uit.

Veel onwetendheid over dieren

Vanuit het DOA wordt veel voorlichting gegeven over wat er allemaal komt kijken bij het zorgen voor een huisdier. Er is vaak sprake van onwetendheid. “Veel mensen denken dat katten de hele dag slapen omdat ze ‘gewoon zo zijn’. Maar dat doen ze vaak uit verveling omdat ze te veel alleen zijn,” legt Jeanine uit. Ook over konijnen bestaan veel misverstanden. Die zijn heel gevoelig en kwetsbaar. “Ze hebben iets heel anders nodig dan wat mensen vaak denken. Ze zijn bijvoorbeeld heel ongelukkig als ze zonder een ander konijn samenleven: één konijn is geen konijn. Daarom hebben we bij ons asiel ook een koppelservice. Dan kunnen mensen die al een konijn hebben hun konijn laten matchen aan een ander konijn in het asiel.”

Dít moet je weten als je een hond of kat adopteert uit het asiel

En het asiel, daar bestaan ook veel misverstanden over. Sommige mensen willen per se een puppy of kitten van een fokker. Niet alleen omdat het ‘zo schattig’ is, maar ook omdat ze er vanuit gaan dat dieren uit een asiel altijd problemen hebben. Volgens Jeanine is dit een misvatting. “Bij een asiel weet je juist precies wat je krijgt. Als je naar een fokker, dierenwinkel of een verkoper via Marktplaats gaat, weet je weinig over het dier. Je weet bijvoorbeeld vaak niet waar het vandaan komt of wat de medische situatie en persoonlijkheid is. Bij het asiel weet je dit allemaal wel.”

Aanmelden bij een dierenasiel

Hoe verloopt de aanmelding precies, als je interesse hebt om een dier te adopteren? “Allereerst wordt er een vragenlijst ingevuld wanneer iemand een huisdier zou willen. Daarin vragen we naar je woonsituatie, samenstelling van het huishouden, hoe vaak je thuis bent en of je een buitenruimte hebt. We kijken niet alleen maar naar wat iemand wil, maar ook juist naar wat het dier nodig heeft. Een match is niet voor even, maar voor het leven. We willen ervoor zorgen dat een dier niet vaker dan één keer in het asiel belandt.”

Om een goede match te maken, leren de dierenverzorgers het dier dag in dag uit kennen en zien dan al snel wat er aan de hand is. “We gaan ermee wandelen en trainen. Daardoor zien we het gedrag. Zo krijgen we al snel een beeld van de persoonlijkheid. Daar wordt een profiel van gemaakt en als baasje word je dan gematcht aan het dier dat bij jou past. En dat is soms een heel ander dier dan je in gedachten had.”

Heb je ook interesse om een huisdier te adopteren? Kijk dan eens bij het DOA of een asiel bij jou in de buurt.

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden