Dit is wat we kunnen verwachten van de tweede halve finale van het songfestival - Presentatoren Alessandro Cattelan, Laura Pausini, Mika Beeld BrunoPress/Abaca Press
Beeld BrunoPress/Abaca Press

PREMIUM

Dít kun je verwachten van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival

Afgelopen dinsdag keken we massaal naar de eerste halve finale en zagen we dat S10 haar plek in de grote finale bemachtigde. Donderdagavond staat de tweede halve finale op het programma, waarin weer achttien landen strijden om een felbegeerde plek in de finale. We vroegen Stefan Raatgever, journalist van Het Parool en Songfestivalvolger, op welke acts we moeten letten en wat we kunnen verwachten.

Er is weer genoeg bijzonders te zien.

De tweede halve finale

Het programma van het Eurovisie Songfestival wordt ieder jaar verspreid over drie avonden. De eerste halve finale hebben we afgelopen dinsdag gezien en donderdagavond is het tijd voor de tweede halve finale. Achttien landen strijden donderdag om een plek in de grote finale, maar slechts tien acts gaan daadwerkelijk door.

Zweden

Denk je aan het Songfestival, dan denk je al snel aan Zweden. Ook niet zo gek, want het land won het muziekfestijn maar liefst zes keer (alleen Ierland deed het beter met zeven keer). En ook dit jaar levert het land weer een goede inzending volgens Stefan. “Kwalitatief is dit misschien wel het beste nummer, maar toch denk ik dat ze er niet mee zullen winnen. Het zal wel een kanshebber zijn die op de rand van de top vijf gaat eindigen. Het is de perfecte popsong, dus zo gek is dat niet.”

San Marino

Vorig jaar kwam het land nog met internationale ster Flo-Rida aan op het Songfestival, en ook dit jaar probeert het land zichzelf weer te overtreffen. Hoe ze dat doen? Met glamrock uit de jaren ‘70. “Het is een androgyn type dat op het podium stapt”, zegt Stefan. “Hij zingt een lied over strippen, wat ook wel een klein beetje in de act met vlammenwerpers en kooien met de muzikanten zit. De timing is denk ik alleen verkeerd, omdat de aankleding wel wat wegheeft van Måneskin, de winnaar van vorig jaar.” En wat dan misschien nog wel het opvallendst aan het hele optreden is? De roze, mechanische stier waar de zanger op zit.

Australië

Australië is een land dat altijd voor rumoer zorgt bij de deelname, want waarom doen ze eigenlijk mee? Het land mocht in 2015 ter gelegenheid van de zestigste editie eenmalig meedoen, maar sinds dat jaar zijn ze een blijvertje. Dit jaar komt het land met Sheldon Riley die het emotionele ‘Not the same’ zingt. “Het is een heel emotioneel relaas over zijn moeilijke jeugd en zijn asperger-diagnose. Maar hij neemt misschien iets té veel mee naar het podium. Het is een bombastisch musicallied, dat hij brengt in een jurk die zo’n veertig kilo weegt en bedekt is met veren en kristal. En dan draagt hij ook nog een masker dat aan alle kanten glittert.”

België

Deze avond is ook de act van onze zuiderburen te zien. “Hun inzending is de zanger Jérémie Makiese, die ontzettend talentvol en een goede zanger is. Maar het voelt een beetje als een gemiste kans, omdat het liedje net te veel lijkt om wat we al kennen. Het begint een beetje als een James Bond-nummer, gaat over in een soul pop-nummer dat wat wegheeft van Sam Smith en op het eind wordt er nog een gospelkoor ingezet. Ik denk persoonlijk dat hij met een heel eigen nummer, waar hij echt zijn stem in kwijt kon, misschien wel een plek in de top tien of hoger kunnen halen.”

Servië

Voor Servië zien we vanavond Konstrakta met het nummer In Corpore Sano. “Dit is een act waarvoor je misschien je wenkbrauwen ophaalt. Er zit ook wel wat theater en cabaret in. De dame is de hele act in de weer met het schoonmaken van haar handen. De boodschap die ze wil overbrengen is dat we te veel met uiterlijke schoonheid bezig zijn en ons op het innerlijk moeten richten.”

De big five

En dan hebben we zaterdag ook nog drie nieuwe acts: de big five. Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Groot-Brittanië. De landen die ieder jaar meteen doorgaan naar de finale. Dinsdag kregen we al een voorproefje van de eerste twee landen en donderdagavond worden de andere drie aan ons voorgesteld. De verwachting van Stefan? “Op Duitsland na zijn ze eigenlijk allemaal kansrijk. Spanje heeft een heel gelikte act en brengt een echt Spaans feestnummer dat iedereen aan zal spreken. Ook Italië heeft weer een goed nummer. En voor Engeland is het natuurlijk zaak dat ze het dit jaar beter doen, na hun nul punten van vorig jaar. Het zou echt een stunt zijn als ze dit jaar goed gaan meedoen.”

Stemmen

We kunnen niet stemmen, omdat Nederland niet meedoet in deze show. Maar je kunt wel op een andere manier de acts beoordelen: samen met vrienden en familie via de app van het Songfestival. Hierin kun je groepen aanmaken en acts beoordelen op zang, nummer en act.

De tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival is 12 mei vanaf 21.00 uur live te zien op NPO1.

Nynke KooyBrunoPress/Abaca Press

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden