Met reddingsfolie kun je je huis koelen. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit kun je met reddingsfolie doen om je huis te verkoelen

De ventilator aan, ramen en gordijnen dicht. Misschien heb je alles al geprobeerd om het wat koeler te krijgen in huis. Als de zon fel op je huis staat, is er ook nog iets anders dat je kunt doen. Reddingsfolie kan ook een positief effect hebben op de hitte in huis.

Nu het nog even bloedheet is, is dit een handig redmiddel.

Je huis beschermen tegen de hitte met reddingsfolie

Misschien ben je dol op warmte, maar wellicht heb je er in huis toch een beetje een hekel aan. Dat klamme gevoel willen veel mensen zo snel mogelijk uit hun woning verdrijven. Dat je de ramen en deuren moet sluiten is waarschijnlijk gesneden koek. Maar soms is het zó heet dat je de zon zelfs door de gordijnen voelt branden. Wat kun je dan het beste doen? Als je een zonnescherm hebt, zit je gebakken. Maar dat is meestal niet van de ene op de andere dag geregeld. De oplossing komt uit onverwachte hoek en deelt van oorsprong een heel ander doel: een reddingsdeken. Misschien heb je het weleens gezien in films of op straat bij een ambulance: de zilverkleurig folie die iemand om zijn of haar lichaam heen krijgt gewikkeld.

Dit hulpmiddel is ook prima te gebruiken om je huis koeler te krijgen. Een reddingsdeken is gemaakt van heel dun, maar ontzettend sterke folie. Zoals je misschien weleens hebt gezien is de ene kant goudkleurig en de andere kant zilver. Het is spotgoedkoop: je kunt het al krijgen vanaf ongeveer twee of drie euro. Daarvoor krijg je folie met afmetingen van ongeveer anderhalf bij twee meter.

Zo gebruik je reddingsfolie om je huis te verkoelen

Van origine is de reddingsfolie bedoeld om bescherming te bieden aan onderkoelde of oververhitte personen. Je kunt er het beste voor zorgen dat de zilverkleurige kant van de folie aan de buitenkant zit. Dan worden de zonnestralen namelijk teruggekaatst. Je kunt de folie dus niet alleen voor mensen in nood gebruiken, maar ook om je huis (of andere objecten) tegen de warmte te beschermen.

Je kunt de folie het beste aan de buitenkant van je raam doen. Dat werkt het beste qua isolering. Plak het vast met de zilverkleurige kant naar buiten gericht. Dat kun je het beste doen met schilderstape, omdat dit er ook weer zonder gedoe af te halen is. Ook krijg je er geen vervelende plakresten van. Lukt het vastplakken van de folie niet omdat er heel veel wind staat? Dan kun je ervoor kiezen om de folie toch aan de binnenkant van je raam te plakken.

Waarschuwing: plak de reddingsfolie alléén aan de binnenkant als je enkel glas in je ramen hebt. Bij dubbel glas kun je namelijk een thermische breuk in het glas krijgen door de reflectie van de zonnestralen.

Bron | Genoeg

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden