Dít kun je doen tegen een stinkende airco in je auto
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít kun je doen tegen een stinkende airco in je auto

Vooral tijdens de warme zomerdagen kan het tijdens een ritje in de auto wel heel heet worden. Gelukkig heb je een airco voor wat verkoeling. Maar waar komt toch ineens die vieze geur vandaan? Waarschijnlijk is de airco de boosdoener. Wat kun je doen tegen een stinkende airco in je auto? En beter nog: hoe kun je het voorkomen?

We zochten het voor je uit.

Hoe werkt de airco?

Om uit te kunnen leggen waardoor je airco stinkt, vertellen we je eerst hoe de airco in je auto werkt. De airco bestaat uit een verdamper, een expantieventiel, een condensor, een compressor en leidingen. Die leidingen verbinden alle onderdelen aan elkaar en daar doorheen stroomt het koudemiddel. De koude lucht uit een airco ontstaat doordat de verdamper koud wordt door het koudemiddel. En bij die verdamper ligt nou net het probleem.

Oorzaak van een stinkende airco in je auto

De lucht buiten de auto is warm, bevat vocht en andere stoffen die je met het blote oog niet kunt zien. Deze lucht wordt langs de koude verdamper geblazen, waar het vocht condenseert op de verdamper. Dat lijkt een beetje op het proces dat je ziet wanneer je een koud blikje cola in de zon zet. Kleine druppeltjes vormen zich op het koude blikje en dat gebeurt ook in de airco van je auto.

Niet alleen vocht blijft achter op de verdamper, ook stof, vuil en bacteriën komen langs de verdamper. Hierdoor ontstaat er vocht in combinatie met bacteriën en vuil, waardoor schimmels de kans krijgen om te groeien. Dit zorgt uiteindelijk voor een vieze geur uit de airco die je auto in wordt geblazen. Deze geur verdwijnt nadat je de airco hebt laten reinigen. Dit kun je het beste laten uitvoeren door een vakkundig garagebedrijf. Het is verstandig om dit jaarlijks te laten doen.

Stinkende airco voorkomen

Een stinkende airco is natuurlijk erg vervelend tijdens je autorit, maar gelukkig is er een manier waardoor je het kunt voorkomen. Het enige wat je hoeft te doen is een kleine aanpassing in de manier waarop je de airco gebruikt. Het is namelijk belangrijk om de verdamper droog te krijgen voordat je de auto parkeert. Hiervoor moet je de airco op tijd uitzetten; zo’n tien minuten voordat je bent aangekomen op je bestemming. Als de airco uitstaat, wordt de verdamper niet meer gekoeld en zorgt de lucht ervoor dat het condens op de verdamper verdwijnt. Bacteriën en schimmels krijgen dan geen kans.

Bron | autohulpgids.nl

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden