Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Weggooien is zonde: dít kun je allemaal doen met een sinaasappelschil

sinaasappelschil.png

Nadat je een sinaasappel hebt gegeten, belandt de schil waarschijnlijk meteen in de prullenbak. Bewaar ‘m de volgende keer nog even, want je kunt veel handige dingen doen met een sinaasappelschil.

Behalve de vrucht is de schil namelijk ook hartstikke gezond.

Doe een sinaasappelschil in de thee

Gek op thee met sinaasappelsmaak? Je kunt het makkelijk zelf maken door de sinaasappelschil te drogen op de verwarming of in een lauwwarme oven. Zorg er wel voor dat je de schil eerst goed wast. Laat de schil na het drogen in heet water (of thee) trekken.

Maak allesreiniger

Doe een verzameling schillen van sinaasappels of andere citrusvruchten in een glazen pot. Schenk hier vervolgens witte azijn bij, tot de schillen nét onder staan. Laat de pot twee weken staan, zeef de schillen eruit en voilà: je zelfgemaakte allesreiniger.

Verminder stinkende schoenen

Is de zweetlucht van je schoenen niet meer te verdragen? Ook dan zijn sinaasappelschillen een simpele en goedkope oplossing. Leg een paar schillen of sinaasappelrasp (samen met wat lepels zuiveringszout) in de schoen. Laat het een nachtje staan en haal de schillen er ’s ochtends weer uit.

Lees ook:
Persen maar (of toch niet): zo maak je sinaasappelsap zónder pers

Gebruik een sinaasappelschil in gerechten

In veel bakrecepten komt sinaasappelschil of -rasp voor. Wat dacht je van een worteltaart, een tulband met sinaasappelglazuur of een sinaasappel-vanillecake?

Ga stank in huis tegen

Ook een stinkende koelkast of prullenbak los je op met sinaasappelschillen. Haal het resterende vocht uit de schillen door er wat zout op te strooien. Leg ze vervolgens in je koelkast of prullenbak en ze nemen alle vieze geurtjes op.  

Leg het in je planten

Voor kattenbaasjes een bekend probleem: je kat graaft het liefst alle aarde uit je plantenpot. Oplossing? Leg een paar stukjes sinaasappelschil of rasp op de aarde. Katten houden namelijk niet van een sinaasappelgeur. Knabbelt je kat ook graag aan de bladeren van een plant? Wrijf er dan met een sinaasappelschil overheen. Extra fijn: insecten houden ook niet van de geur, dus als je een bakje schillen neerzet, blijven ze weg.

Bron | GezondNu, The Orange Guide
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant