Hoe kun je rondkomen van je AOW? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit kun je doen als je niet kunt rondkomen van je AOW

Steeds meer mensen hebben moeite hun boodschappen of energierekening te betalen. Wie afhankelijk is van AOW heeft het financieel extra zwaar in deze tijden van inflatie. Dat vindt de Seniorencoalitie ook: zij maken zich hard voor een verhoging van het AOW-bedrag. We spraken met woordvoerder Gabriëlla Bettonville van het NIBUD over hoe reëel rondkomen van alleen je AOW nog is.

“Heel veel huishoudens zitten momenteel klem,” vertelt Gabriëlla. “Vooral de lagere inkomens. Wij van het NIBUD vinden dat het kabinet in actie moet komen.”

Verder bezuinigen vaak niet mogelijk

Maar wat kan het kabinet dan precies doen? “Ze kunnen bijvoorbeeld een maximaal tarief invoeren voor de energierekening. Er moet gekeken worden hoe het leven weer betaalbaar gemaakt kan worden. We zien voor het eerst sinds jaren hoe enorm de huishoudelijke uitgaven stijgen, bovenop al die vaste lasten. Het loopt nu echt de spuigaten uit.”

Gabriëlla vertelt dat veel huishoudens niet meer rond kunnen komen en in de min staan. “Er valt bijna niet meer te bezuinigen dan mensen nu al doen. De financiële situatie van veel 65-plussers was hiervoor ook al pittig, maar nu met die inflatie helemáál. We zien dat het een grote uitdaging is, zeker als je een hoge huur hebt. Daarmee was het vóór deze crisis ook al moeilijk rondkomen.”

Inspiratie opdoen bij onze zuiderburen

Wat kunnen we doen om de nood te lenigen? “Het kabinet vergadert daar nu over. Ze kijken waar we nog aan kunnen sleutelen. Het verhogen van het minimuminkomen en de AOW bijvoorbeeld. We zouden ook kunnen kijken naar België. Daar hebben ze een sociaal tarief op de energierekening. Dat is een gunstig tarief voor elektriciteit, aardgas en warmte. Dankzij deze maatregel worden huishoudens met een kleine portemonnee geholpen om de energierekening te betalen. Het voordeel daarvan is dat je weet waar je aan toe bent. Je zit niet meer in de onzekerheid en weet wat je maximaal moet betalen. Dat is nu ook moeilijk voor Nederlanders bij wie het energiecontract ophoudt of als je vastzit aan een variabel tarief. Dat maakt budgetteren lastig,” aldus Gabriëlla.

Dit kun je doen als je niet kunt rondkomen van je AOW

Wat kun je volgens Gabriëlla het beste doen als je je rekeningen niet meer kunt betalen? “Het is heel belangrijk dat je je meldt bij de gemeente als je niet meer rond kunt komen. Bijna elke gemeente heeft budgetcoaches en gemeentelijke tegemoetkomingen. Kijk ook of je bijvoorbeeld recht hebt op de energiecompensatie van je gemeente. Als je dat niet aanvraagt, loop je mogelijk honderden euro’s mis. Dus dat is altijd de moeite waard om na te gaan als je een laag inkomen hebt.”

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden