Dit kun je doen als je een spookrijder tegenkomt  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit kun je doen als je een spookrijder tegenkomt

Afgelopen zondag zoefde er een spookrijder met 130 kilometer per uur over de weg. Het liep met een sisser af, maar een gevaarlijke situatie was het wel. Als het jou overkomt, schrik je je waarschijnlijk kapot. Twee koplampen die in rap tempo op je af komen: doodeng. Wat kun je op zo’n moment doen, als je een spookrijder tegenkomt op de weg?

Spookrijden. Veel mensen zullen zich waarschijnlijk afvragen: wie doet zoiets? Als we het over spookrijden hebben, is er een verschil tussen bewust en onbewust spookrijden. Als iemand bewust spookrijdt kan het zijn dat diegene roekeloos is. Soms is er alcohol of drugs in het spel en een enkele keer is het een een poging tot zelfdoding. Onbewust spookrijden zouden we iets onschuldiger kunnen noemen: de bestuurder is dan vaak de weg kwijt. Letterlijk. Een oprit wordt aangezien voor een afrit en andersom. Vaak zijn het ouderen die aan onbewust spookrijden doen. Zo ook bij het geval van afgelopen zondag.

Advies bij het spotten van een spookrijder

Stel, er komt een spookrijder op je af rijden. Wat kun je dan doen? Rijkswaterstaat adviseert om naar rechts uit te wijken, als dit mogelijk is. Ook luidt het advies om je voorgangers niet in te halen. Hou zoveel afstand van de spookrijder als mogelijk is, blijf rustig en ga dus zoveel mogelijk rechts rijden. Dan loop je minder risico op een botsing. Verder is het slim om de spookrijder te waarschuwen door te knipperen met lichtsignalen. Probeer jezelf zo snel mogelijk in veiligheid te brengen door naar een rustige plek te rijden én bel altijd 112. Je krijgt dan de Landelijke Verkeerscentrale van Rijkswaterstaat aan de lijn. De verkeersleider kan dankzij jouw telefoontje achterhalen waar de spookrijder is en deze zo snel mogelijk aanhouden.

Zelf de spookrijder: wat nu?

Het kan ook voorkomen dat je zélf de spookrijder bent. Wat kun je dan doen? Rijkswaterstaat raadt allereerst aan om te proberen rustig te blijven. Dat is waarschijnlijk nogal een uitdaging op zo’n angstaanjagend moment. De kans is groot dat je volledig gedesoriënteerd bent door alle auto’s die op je afkomen en alle signalen die je mist omdat je verkeersborden van de achterkant ziet. Zie je een opening in de rij auto’s die je tegemoet komt rijden? Probeer daar in te haken. Zo is de kans groter dat je heelhuids op de vluchtstrook belandt. Even voor de duidelijkheid: de vluchtstrook zit aan de linkerkant als je zelf de spookrijder bent. Lukt dit niet? Probeer dan rustig naar de dichtstbijzijnde (brede) middenberm te rijden.

Net als wanneer je een spookrijder op de weg ziet, is het noodzaak om de politie te bellen als je zélf de spookrijder bent. Probeer zo snel mogelijk achter de vangrail te komen en wacht rustig af. Spookrijden is voor jezelf al eng, maar de verkeersstroom die je tegemoet komt, schrikt zich natuurlijk ook kapot. Ook je portemonnee zal het je niet in dank afnemen: de boete kan oplopen tot 4000 euro, maar e gemiddelde boete ligt wat lager: 473 euro. Ook kun je rekenen op een rijverbod voor acht dagen tot vijf jaar. Als je bewust bent gaan spookrijden, ligt de straf mogelijk nog hoger. Je kunt dan veroordeeld worden voor poging tot doodslag.

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden