Wel of niet weggooien: dit kun je doen als er een beschimmeld stuk fruit in het doosje zit. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit kun je doen als er een beschimmeld exemplaar in je bakje aardbeien zit

Je hebt net een bakje sappige bramen of verse aardbeien gekocht. Op het eerste oog is er niets aan de hand. Maar als je dan zo’n lekker, sappig exemplaar eruit pakt, vis je precies een beschimmelde eruit. Wat kun je nu het beste doen met de rest van dat bakje?

Misschien neig je ernaar om maar meteen het hele bakje in de prullenbak te gooien, maar dat is niet altijd nodig.

Beschimmeld exemplaar in het bakje aardbeien

Schimmels die op je doosje aardbeien zitten, zijn eigenlijk hele kleine paddenstoelen, vertelt Barbara de Conick aan AD. Ze is professor van de KU Leuven en is gespecialiseerd in plantenziekten. De schimmels die we soms op ons fruit zien zitten zijn schimmeldraden. De sporen van zulke schimmels zitten blijkbaar overal. “Je ademt ze gewoon in, ook al is dat in een zeer kleine hoeveelheid,” legt Barbara uit.

Hoe kan het toch dat we soms een doosje bessen aantreffen waarbij de ene vrucht beschimmeld is en de andere niet? Dit begint al wanneer het fruit nog in de natuur staat te bloeien. Dan kan een vrucht al geïnfecteerd raken, of beter gezegd: de bloem. De schimmel blijft in de bloem aanwezig, maar laat zich pas zien als de vrucht rijp is. Ook al gebruiken we bestrijdingsmiddelen: soms is een schimmel toch sterk genoeg om er doorheen komen.

Op het moment van plukken kan het ook al misgaan, legt Barbara uit. Tijdens het plukken kunnen er kleine wondjes ontstaan. Dat lijken op een soort minuscule ‘kneuzingen’ waar schimmels dol op zijn. Zij halen daar namelijk voeding uit. Dit kan ook al gebeuren wanneer een aardbei een beetje ruw in het doosje wordt gelegd.

Beschimmelde vrucht verstopt onderaan in het doosje

Misschien valt het je ook op dat beschimmeld fruit vaak onderaan een berg fruit ligt. Dat lijkt een trucje van de verkoper om het beschimmelde fruit te verdoezelen, maar dat is volgens Barbara niet het geval. Onderin het bakje fruit is het namelijk het meest vochtig en daar kan de schimmel het makkelijkst zijn gang gaan. Daar zijn de vruchten vaak het meest ‘gekneusd’.

Hoeven we ons dan helemaal geen zorgen te maken over schimmel, aangezien het kleine champignons zijn? In principe niet, maar als je niet ingrijpt bij een bakje fruit waar een beetje schimmel op zit, zal de schimmel zich in korte tijd over het hele bakje verspreiden. Dat doet de schimmel het liefst ergens waar het nat en warm is. In de koelkast gaat dit proces weliswaar iets langzamer, maar de schimmel zal zeker doorgaan met de boel infecteren.

Verwijder beschimmelde aardbeien direct

Je kunt de beschimmelde exemplaren uit je doosje aardbeien of frambozen dus het beste meteen verwijderen. Ook de vruchten die er er vlak tegenaan liggen, kun je beter even goed checken op plekjes. De rest van het bakje fruit was je liever nog even. Doe dit vlak voordat je ze opeet. Als je ze gewassen terugzet in de koelkast, is dat weer een vochtige haardvuur voor nieuwe schimmels om hun gang te gaan.

Misschien heb je weleens per ongeluk een stukje beschimmeld fruit in je mond gestopt. Dan hoef je niet meteen alarm te slaan, het is namelijk niet gevaarlijk voor je gezondheid. Of het lekker is, dat is een ander verhaal. Rot fruit zullen weinig mensen graag eten. Wie wel moeten oppassen zijn je kleinkinderen (als ze heel jong zijn) en personen die een allergie hebben voor schimmels of een immuunziekte hebben.

Bron | AD

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden