Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dit kan gebeuren als je een elektronische sigaret in je broekzak stopt

Een elektronische sigaret zou een minder ongezond alternatief zijn voor rokers. Maar een winkelbediende in New York belandde er vorige week wel door in het ziekenhuis. De e-sigaret ontplofte in zijn broekzak. 

Op de bewakingsvideo van de winkel is te zien hoe de man achter de toonbank met collega’s staat te praten, als ineens de vonken uit zijn broekzak vliegen. Zijn collega’s maken zich onmiddellijk uit de voeten en de man zelf springt alle kanten op.

Derdegraads brandwonden

Fox News meldt dat de man momenteel in het ziekenhuis wordt behandeld voor brandwonden aan zijn benen, heupen en hand, waarvan sommige zelfs derdegraads. Volgens de advocaat van de man is hij vastbesloten om – na zijn operaties – de fabrikant van de e-sigaret voor het gerecht te slepen.

Niet de eerste keer…

Het is niet de eerste keer dat een e-sigaret ontploft. In september dit jaar vloog in New Jersey de Louis Vuitton-tas van een vrouw in brand door een exploderende e-sigaret:

Explosiegevaar ‘vergelijkbaar met andere elektronische apparaten’

Onafhankelijk onderzoek van Public Health England – onderdeel van het Britse Ministerie van Volksgezondheid – bevestigt dat het gebruik van een elekronische sigaret niet zonder explosiegevaar is. Zo kan hij vlam vatten of ontploffen wanneer hij wordt opgeladen met een verkeerde oplader of als er een probleem is met de batterij. Toch is het ontploffings- en brandgevaar van elektronische sigaretten volgens het gezondheidsinstituut waarschijnlijk niet groter dan dat van andere elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons. Zo ontdekte een Britse tiener vorige week nog dat ook een smartphone zomaar in brand kan vliegen.

95 procent ‘gezonder’ dan gewone sigaret

De Britse overheidsinstantie moedigt rokers juist aan om over te stappen op e-sigaretten. Uit haar onderzoek blijkt dat deze 95 procent minder schadelijk zijn dan gewone sigaretten, omdat je er minder nicotine, teer en andere schadelijke stoffen mee binnenkrijgt. “E-sigaretten brengen risico’s met zich mee, maar in vergelijking met roken zijn de risico’s eigenlijk niet noemenswaardig”, aldus professor Kevin Fenton op scientias.nl. Volgens Belgische wetenschappers van de KU Leuven kunnen elektronische sigaretten ook helpen om van het roken af te kicken.

Zo voorkom je explosiegevaar

Public Health England adviseert om uitsluitend de oplader te gebruiken die bij een elektronische sigaret is geleverd. Verder moet je een e-sigaret:

– nooit in een extreem warme of koude ruimte, zoals een auto, laten liggen;
– altijd vervangen als deze op een harde ondergrond is gevallen;
– regelmatig schoonmaken met een droge tissue;
– nooit onbeheerd opladen.

Nooit los in broekzak of tas

Tot slot is het onverstandig om elektronische sigaretten los in je broekzak of tas te stoppen. Als de batterij losraakt en in contact komt met het metaal van sleutels of geld, of met een andere batterij, kan er kortsluiting ontstaan. Dit geldt overigens voor alle batterijen, dus niet alleen van de elektronische sigaret. Een hoesje kan uitkomst bieden.

Bron | wegwerpsigaret.com

Ook interessant

Zo zien je longen eruit na zestig sigaretten

7 dingen die er gebeuren als je stopt met roken

Dit is de gevaarlijkste plek om je telefoon op te laden

 

Ook interessant