null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is wat je volgens wetenschappers het beste kunt dragen tijdens een eerste date

Heb je binnenkort een afspraakje met een potentiële nieuwe vlam, maar heb je geen idee wat je aan moet trekken? Op internet vind je talloze adviezen over wat je wel en juist niet moet dragen op een eerste date. Het lijkt misschien onzin, maar sommige daarvan zijn echt wetenschappelijk bewezen.

Voor de wetenschap is het onderzoek naar aantrekkelijkheid een lastig onderwerp. "Veel wetenschappers hebben dit onderwerp laten vallen omdat het zo moeilijk is om een betrouwbaar verband aan te tonen", vertelt professor mode- en kledingstudies Jaehee Jung van de Universiteit van Delaware. "Voor een betrouwbaar experiment moet je bijvoorbeeld mensen vinden met dezelfde aantrekkelijkheid, terwijl aantrekkelijkheid heel subjectief is. Maar doe je dat niet, dan beïnvloed je de uitkomst door de combinatie van fysieke kenmerken en kleding."

Eerste date

Een onderzoek uit 2012 toont aan dat kleding ervoor kan zorgen dat onze houding verandert. Hoge hakken worden bijvoorbeeld cultureel geassocieerd met vrouwelijkheid en sexappeal. Dus als je ze draagt, kun je meer flirterig gedrag vertonen. Een ander voorbeeld is dat mannen in maatpak zich zelfverzekerder en succesvoller kunnen voelen dan wanneer ze in een trainingspak rondlopen. Bepaal dus goed wat je uit wilt stralen tijdens je date en probeer daar de juiste jurk, broek, of schoenen bij te vinden.

Rood voor zelfvertrouwen

De kleur rood zorgt ervoor dat veel vrouwen zich sexy en zelfverzekerd voelen. Een groep Britse onderzoekers achtte dit wetenschappelijk bewezen op basis van het populaire datingprogramma First Dates. De onderzoekers bekeken beelden van meer dan 500 daters (zowel mannen als vrouwen) en observeerden de kleuren die ze droegen tijdens de date. Ook werd hun kledingkleur van de deelnemers tijdens het interview, een dag voor de date, genoteerd. Hieruit bleek dat vooral vrouwen die vooraf hoge verwachtingen hadden van hun date opvallend vaak rood droegen naar hun afspraakje.

Aantrekkingskracht

De aantrekkingskracht van mannen op vrouwen die de kleur rood dragen is een bewezen feit. Uit een studie uit 2008 bleek dat mannen alle vrouwen die rood droegen aantrekkelijker vonden dan mooie dames in een andere kleur. Opvallend is dat deze trend overal ter wereld waarneembaar is.

Lees ook

Daten na een scheiding? 7 tips die je kunnen helpen de stap te nemen

Make-up

Wat betreft make-up is de wetenschap heel duidelijk. Uit een onderzoek door meerdere Amerikaanse universiteiten blijkt dat je het meeste succes boekt als je je make-up zo natuurlijk mogelijk houdt. Interessant is dat de likability en betrouwbaarheidsscores van de proefpersonen in het onderzoek varieerden afhankelijk van de hoeveelheid make-up die ze droegen. "Als je een glamoureuze look hebt, met zware make-up, moet je weten dat je er erg aantrekkelijk uitziet", vertelt Nancy Etcoff van de Harvard Universiteit. "Maar het zorgt er ook voor dat je betrouwbaarheid afneemt."

Bron | Huffington Post

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden