null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is wat de kleur van je ogen zegt over jou als persoon

Je hebt vast weleens de uitspraak ‘de ogen zijn de spiegel van de ziel’ voorbij horen komen. Daar zit meer waarheid in dan je misschien zou denken: de kleur van je ogen kan je namelijk van alles over jezelf vertellen.

Ben je achterdochtig of goed van vertrouwen? Heb je een hoge of lage pijngrens? Kun je goed tegen alcohol of val je na één drankje al om? Je ogen hebben het antwoord op al deze vragen (en meer).

Melanine

Je oogkleur wordt bepaald door je genen. Die bepalen hoeveel melanine (pigment) er in je ogen wordt aangemaakt. Maak je weinig melanine aan, dan zijn je ogen licht van kleur en dus vaak grijs of blauw. Hoe meer melanine er wordt aangemaakt, hoe donkerder je ogen zijn.

Eindeloze combinaties

Wanneer je aan de verschillende oogkleuren denkt, kom je waarschijnlijk niet veel verder dan bruin, blauw en groen. Misschien kun je daar nog zwart en grijs aan toevoegen, al zijn dat eigenlijk variaties op bruin en blauw. Maar wist je dat geen twee ogen dezelfde zijn? Iedereen heeft een unieke combinatie van patronen, streepjes en puntjes in zijn iris. En die combinatie kan je dus van alles over jezelf vertellen.

Connecties met persoonlijkheid

Zweedse onderzoekers van de Universiteit in Örebro ontdekten dat je oogkleur wordt bepaald door dezelfde genen die ook de frontale kwab in je hersenen vormen. Dit is het deel van je hersenen dat een groot deel van je persoonlijkheid bepaalt. Het is dus niet zo gek dat er waarschijnlijk connecties zijn tussen de kleur van je ogen en je persoonlijkheid.

Vertrouwen en impulsiviteit

De wetenschappers vergeleken de ogen en persoonlijke eigenschappen van 428 deelnemers. Hierbij focusten ze op de patronen in de iris die ervoor zorgen dat iedereen een unieke kleur heeft. Waar ze achterkwamen, is dat mensen waarbij de patronen rondom de pupil dicht op elkaar zitten, vaak warmhartig, teder, goed van vertrouwen en beter van begrip zijn. Mensen waarbij de patronen meer aan de buitenkant van de iris liggen, zijn neurotischer, impulsiever en geven sneller toe aan lekkere trek.

Pijngrens

Een studie van de Deense universiteit van Aalborg ging om het aantonen van verschillen in pijngrens tussen mensen met lichte en donkere ogen. Zestig gezonde mensen namen deel aan het experiment, waarin ze werden blootgesteld aan lichte pijntesten. En wat bleek? Mensen met meer melanine, oftewel mensen met donkere ogen, hebben een lagere pijngrens dan mensen met lichte (groene of blauwe) ogen. Ook dit heeft weer te maken met de genen die melanine aanmaken, die worden namelijk ook gelinkt aan pijn.

Alcoholtolerantie

Melanine heeft daarnaast invloed op allerlei andere lichaamsfuncties. Bijvoorbeeld je alcoholtolerantie: hoe meer melanine je aanmaakt, hoe minder alcohol je waarschijnlijk kunt verdragen. Het voordeel hiervan is wel weer dat mensen met donkere ogen ook niet zo snel alcoholist worden, omdat ze over het algemeen minder alcohol drinken.

Studeren

Ook werkt melanine als geleider van de elektrische connecties van breincellen. Hierdoor hebben mensen met donkere ogen waarschijnlijk een snellere reactietijd dan mensen met lichte ogen. Hierdoor zouden ze beter zijn in sporten als tennis, waarvoor een snelle reactietijd nodig is. Ook kunnen ze sneller studeren, volgens een studie van de Universiteit van Louisville in Amerika. Mensen met groene en blauwe ogen studeren langzamer, maar zijn hierdoor wél beter in staat andere functies uit te voeren. Ze denken strategischer en kunnen beter plannen, wat tijdens het studeren goed van pas komt.

En... herken je je hierin?

Bron | Daily Mail

Bron | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden