Margriet logo
Winterdekbed Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is wanneer je je winterdekbed gebruikt (en deze verschillende soorten zijn er)

De een heeft het snel warm in bed en de ander is een echte koukleum. Ieder lichaam is anders en gelukkig is er voor elk seizoen ook een ander dekbedovertrek. Maar wanneer haal je je winterdekbed uit de kast en welke soorten zijn er?

Wanneer het tijd is om je winterdekbed erop te leggen, is voor iedereen anders. De meeste mensen leggen het rond de maand oktober op bed. Dan gaat ook de wintertijd in en wordt het vaak al wat frisser. We geven je hieronder twee tips om voor jezelf te bepalen wanneer het tijd is om je winterdekbed erop te leggen.

  • Luister naar je eigen lichaam: Je lichaam is je persoonlijke thermostaat en dat geeft aan wanneer je het koud hebt in bed of te warm. Zo heeft de ene persoon het snel warm in bed en de ander heeft het vrijwel altijd koud.
  • Warmte in huis: Ook de warmte in huis speelt een belangrijke rol. Wanneer je in een goed geïsoleerde woning slaapt, zal de temperatuur ‘s nachts niet heel ver dalen in je slaapkamer. Maar wanneer je huis wat ouder is en de isolatie wat minder goed, kan het al snel koud aanvoelen. De kans is daardoor aanwezig dat je het winterdekbed al in september tevoorschijn tovert.

Verschillende winterdekbedden

Winterdekbedden hebben verschillende eigenschappen. Er zitten veel verschillen tussen de vulling en het is per persoon anders welk winterdekbed het beste bij je past. We zetten hieronder de verschillende dekbedden voor je op een rij.

1. Wollen winterdekbed

Het fijne aan een wollen winterdekbed is dat de wol de warmte heel goed vasthoudt. Een andere fijne eigenschap aan een wollen winterdekbed is dat deze ook een gevoel van ‘toedekken’ geeft. En dát geeft velen een fijn en warm gevoel.

2. Donzen winterdekbed

Een donzen winterdekbed is geschikt voor mensen die houden van een lekker warm, maar licht en luchtig dekbed. Dons is het zachte pluizige gedeelte dat vogels beschermt tegen de kou. Dons bestaat uit duizenden kleine stukjes, die een isolerende werking hebben. Een donzen winterdekbed houdt je dus heerlijk warm in de winter en tegelijkertijd lekker koel in de zomer.

Transpireer je van nature veel, dan is dit dekbed ook een goede keus. De stilstaande lucht, die zich tussen de donsvlokken bevindt, neemt namelijk vocht zeer snel op, maar geeft het net zo eenvoudig weer aan de buitenlucht af.

3. Zijden winterdekbed

Zijde kan tot wel 30 procent meer vocht opnemen dan katoen. Verder wordt het vocht meteen weer afgegeven aan de lucht. Met een zijden winterdekbed slaap je heerlijk warm en toch lekker licht en luchtig tijdens de koude wintermaanden. Zijde is afkomstig van de cocon van de rups van een zijdevlinder en daarmee een dierlijke vezel. Een 100 procent zijden winterdekbed is hypoallergeen (lage kans op allergische reactie) en bestand tegen huisstofmijt.

4. Tencel winterdekbed

Een Tencel winterdekbed is heerlijk dik én toch tegelijkertijd zo licht als dons, zo zacht als zijde, sterk als polyester en zo koel als linnen. Tencel neemt maar liefst 150 procent meer vocht op als katoen. Dit winterdekbed biedt een goede bescherming tegen vocht met goede ventilatie en een zacht gevoel.

5. Kasjmier winterdekbed

Kasjmier is een type wol afkomstig van de kasjmirgeit. De wol is zeer zeldzaam, want iedere kasjmirgeit levert per jaar maar 100 gram wol. De wol wordt verzameld als de dieren worden gekamd. Alleen het fijnste haar uit de onderlaag wordt geselecteerd en als vulling voor de dekbedden gebruikt. Door de fijne vezels houdt het dekbed veel warmte vast zonder dat het heel zwaar wordt.

Bron | Swisssense, Weidswonenenslapen, Wollendekbed

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden