Margriet logo
Koning Charles en Camilla Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Dit is waarom zo veel beroemde artiesten niet willen optreden op het kroningsfeest van koning Charles

Je zou zeggen dat sterren als Harry Styles, Adele en Ed Sheeran in de rij staan om op te treden op het kroningsfeest van koning Charles op 7 mei op het kasteel van Windsor. Maar de ene na de andere grote naam bedankt voor de eer. Engeland-correspondent Lia van Bekhoven weet waarom.

Elton John, de artiest die bovenaan de verlanglijst van Charles zou hebben gestaan, kan die dag niet. Ook de man van het moment Harry Styles heeft al iets anders te doen. Adele, Ed Sheeran en The Spice Girls hebben evenmin behoefte om geschiedenis te schrijven op deze dag. En ook Robbie Williams en Kylie Minogue zijn verhinderd. Kortom, de lijst van internationaal gerenommeerde sterren is akelig kort. En Buckingham Palace, de residentie van het koninklijk paar, is teleurgesteld. Paleismedewerkers zouden wanhopig op zoek zijn naar artiesten die op 7 mei toevallig nog wél ruimte hebben in hun agenda, ‘maar het is tobben’, volgens een anonieme bron.

De kroning ligt gevoelig

Het ligt niet aan de festiviteiten of de locatie. Deskundigen op het gebied van public relations zeggen dat de royals de weigeringen geheel en al aan zichzelf te danken hebben. “Artiesten willen niet worden geassocieerd met een koningshuis dat is omgeven door schandalen,” zegt Simon Jones, publiciteitsman van Little Mix, in het blad Rolling Stone. “De fans zouden het niet pikken.”

Na de aantijgingen van seksueel misbruik tegen prins Andrew, het vertrek van Harry en Meghan naar de Verenigde Staten en de spanningen die er zijn tussen hen en de andere royals, zoals eindeloos besproken in interviews, de Netflix-documentaire Harry & Meghan én Reserve, de memoires waarin Harry de vuile, koninklijke was buiten hangt, bedenkt de muziekindustrie zich tegenwoordig wel twee keer alvorens zich met de Windsors in te laten.

Voor Kylie Minogue zou het toezingen van een Britse koning, terwijl thuis in Australië de republikeinse sentimenten toenemen, te veel vragen oproepen bij haar fans. Anderen geloven dat een optreden voor de 74-jarige Charles, die de iconische symboliek van zijn moeder mist, niks toevoegt aan hun loopbaan.

Veel weigeraars

De lijst van weigeraars zou inmiddels langer zijn dan de lijst met artiesten die hebben bevestigd wél te komen optreden. De komst van Lionel Richie is wel zeker. Achter de naam van Paul McCartney zou nog een vraagteken staan en onduidelijk is of Rod Stewart is gevraagd. Aan Stevie Wonder en Brian May ‘is gedacht’.

Britse onderdanen is drie dagen feest beloofd met het soort pracht en praal waar ze in Londen patent op hebben, te beginnen met de kroning op 6 mei in de Westminster Abbey. Als concessie aan de economische crisis zal alles íéts minder glorieus zijn dan normaal, maar het zal geen ‘kroning uit de eurowinkel’ worden. De koetsen en uniformen, het goud en de stoet moeten ‘een glorieuze reclame zijn voor het Verenigd Koninkrijk,’ zegt een planner. De kroning van koning Charles moet de wereld verblinden. Met uitzondering van het concert dan...

Lia van BekhovenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden