Witte chrysanten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom witte chrysanten bij Allerzielen horen

Alle begraafplaatsen worden deze week versierd met tientallen witte chrysanten. Tijdens Allerzielen worden onze overleden dierbaren herdacht en de witte bloem hoort al jaren bij die traditie, maar waarom is dat?

Allerheiligen, dat wordt gevierd op 1 november, en Allerzielen, gevierd op 2 november, zijn van oorsprong christelijke tradities. Tijdens Allerheiligen herdenken we alle heiligen en martelaren en Allerzielen wordt gevierd ter nagedachtenis van alle overledenen. Daarbij hoort een bezoek aan het kerkhof waar vervolgens altijd witte chrysanten op de graven van dierbaren worden gelegd.

Witte chrysanten

De chrysant is, vanwege het gebruik bij een grafversiering, nauw verbonden met de maand november. Ook groeit de bloem het best in de herfst en kan hij heel goed tegen vorst, waardoor ze langer mooi blijven. Zo blijft het kerkhof zo lang mogelijk een troostrijke bloemenzee. De oorsprong van het gebruik van de chrysant stamt uit de tijd na de Tweede Wereldoorlog om de oorlogsslachtoffers te herdenken en daardoor wordt de chrysant de kerkhofplant genoemd. De bloem staat symbool voor geluk, vriendschap, gezondheid en eerlijkheid.

Betekenis van de bloem

De naam van de chrysant komt uit het Grieks. Oorspronkelijk waren chrysanten goudgeel en daar zijn ze ook naar vernoemd. ‘Chryso’ betekent ‘goud’ in het Grieks en ‘anthemom’ betekent ‘bloem’. Inmiddels zijn de bloemen niet meer alleen geel maar zijn ze er in heel veel verschillende kleuren waarbij iedere kleur een eigen betekenis heeft. Zo staat wit onder andere voor gezondheid, licht geel voor eeuwigheid, paars voor boete en rood voor liefde.

Geluk en gezondheid

In China worden de chrysanten al sinds het begin van de jaartelling gekweekt en gezien als heilige bloemen. Sinds de 18e eeuw is de bloemensoort ook in Nederland populair. Naast dat ze dus lang mooi blijven is er nog een andere reden waarom we ze op graven leggen. We associëren de bloem dan wel met de dood, maar in China en Japan staan de bloemen voor een lang leven, geluk en gezondheid. Door een chrysant op het graf van een dierbare te leggen wens je je geliefde dus eigenlijk het eeuwige leven toe.

Bron | Omroep Brabant, Radio 2, Tremele

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden