Dít is waarom we onze smartphone zo moeilijk weg kunnen leggen
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dít is waarom we onze smartphone zo moeilijk weg kunnen leggen

vrouw-smartphone.jpg

Zeg eens eerlijk, hoe vaak kijk jij op je telefoon? Waarschijnlijk vaker dan je denkt. Gemiddeld staren we zo’n twee uur per dag naar onze kleine beeldschermpjes.

Onze smartphone-verslaving is in de loop der jaren steeds erger geworden. Keken we in 2016 nog maar veertig uur per maand op onze telefoon, tegenwoordig is dat al bijna 61 uur. Uit onderzoek van de University of Arizona blijkt nu dat dit evolutionair gezien eigenlijk heel logisch is.

Samenwerking

De oorsprong van dit gedrag is volgens onderzoekers namelijk te herleiden uit het gedrag van onze verre voorouders. In de loop van de evolutie hebben we namelijk geleerd om te vertrouwen op hechte relaties met bijvoorbeeld familie en vrienden. Deze relaties waren belangrijk om te overleven. Naarmate we ons meer ontplooiden en meer persoonlijke informatie over onszelf deelden, waren we beter in staat om naar elkaar te luisteren en op elkaar te reageren. Daardoor konden we beter samenwerken.

Seintje in je hersenen

Social media-apps op onze smartphone vergroten deze eeuwenoude behoefte. Dankzij WhatsApp, Facebook en andere media is het makkelijker dan ooit om persoonlijke informatie te delen en te reageren op anderen. “De aantrekkingskracht van een smartphone is verbonden met seintjes in ons brein die cruciaal waren voor ons voortbestaan,” legt onderzoeker David Sbarra uit. “En nu worden deze seintjes continu geactiveerd door sociale media en via onze telefoons.”

Tegenovergestelde effect

Sbarra waarschuwt wel dat onze smartphoneverslaving niet per se bijdraagt aan betere samenwerking, zoals dat bij onze voorouders wel het geval was. “Wanneer je afgeleid wordt door je telefoon, is je aandacht verdeeld,” zegt Sbarra. “En juist reageren op je partner – een essentieel ingrediënt voor het opbouwen van intimiteit – vereist aandacht in het hier en nu.”

Lees meer
Grappig: déze simpele oefening helpt om dingen beter te onthouden

 

Bron| Welingelichte Kringen, Perspectives on Psychological Science
Beeld| iStock

Ook interessant