Rozig buitenlucht Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

Dit is waarom we ons zo rozig voelen na een dagje in de buitenlucht

De lente komt eraan! Afgelopen week werden we al even getrakteerd op een strakblauwe lucht en de eerste felle zonnestralen. Misschien ben je lekker een lange wandeling of fietstocht gaan makenof heb je al op het terras gezeten met een kopje koffie. Het zou best goed kunnen dat jij je na deze dag wat vermoeid voelde toen je thuiskwam. We zeggen dan ook wel dat we ons rozig voelen. Maar hoe komt dat eigenlijk?

De lentezon kan al flink warm aanvoelen. En dat merkt ook je lichaam gelijk.

Rozig voelen door buitenlucht

Het is natuurlijk best logisch dat je na inspanning je vermoeider voelt dan na een dagje op de bank zitten. Heb jij de fiets gepakt op een zonnige dag of besloot je eens lekker de natuur in te gaan, dan kost dat simpelweg veel energie waardoor je je vermoeid voelt na een dag. Maar waarom kun je je dan ook rozig voelen na een een paar uur zitten op het terras?

Moe door warmte

Je lichaam werkt enorm hard om je lichaamstemperatuur stabiel te houden. Externe factoren, zoals de temperatuur van je omgeving, heeft een enorme invloed op je eigen lichaamstemperatuur. Onder ander je bloedvaatjes zullen wijder worden om de warmte kwijt te kunnen raken. Hierdoor gaat je bloeddruk omlaag en moet je hart harder werken om al het bloed rondgepompt te krijgen. Die lage bloeddruk in combinatie met het harde werk van je lichaam kan je een loom gevoel geven. Dus ook als je rustig zit en geniet van de eerste warme zonnestralen, is je lichaam vanbinnen veel energie aan het verbruiken waardoor je sneller moe wordt.

Slechte invloed van de zon

Ondanks dat we - zeker na de donkere dagen - verlangen naar de zon, weten we ook dat de lichtgevende bol aan de heldere hemel niet altijd zo goed voor je is. Je kunt lelijk verbranden als je je niet goed insmeert met zonnebrand of zelfs huiduitslag krijgen door de warmte. De schade die de zon aanricht moet je lichaam ook weer zien op te vangen. Hoe langer je in de zon zit, hoe langer je lichaam nodig heeft om te herstellen. Deze ‘zonnemoeheid’ kan dus ook voor een rozig en vermoeid effect zorgen.

Uitdroging

Je moet je elke dag goed hydrateren. Maar tijdens dagen dat je veel wordt blootgesteld aan het zonnetje, is dit nog belangrijker. Fysiologen van onder andere de University of Connecticut ontdekten eerder dat lichte uitdroging al voor een futloos gevoel kan zorgen. Tijdens het harde werk van ons lichaam zijn veel lichaamssappen betrokken en als we transpireren en uitademen verliezen we ook veel vocht. Vergeet jij tijdens je wandeling in de zon dan ook nog goed te drinken, licht uitdroging heel snel op de loer.

Een té donker huis

Kom jij thuis na een zware fietstocht of lange lunch op het terras, dan ben je geneigd om eventjes af te koelen in je koele en donkere huis. Maar door thuis in de ‘schaduw’ te gaan zitten, denkt je lichaam automatisch dat het tijd is om te gaan slapen en gaat het het slaaphormoon melatonine aanmaken. Hierdoor kun jij dus na thuiskomst plotseling kapot zijn nadat je een dag buiten hebt doorgebracht.

Bron | Quest, Hoebeterslapen.nl, Libelle.be

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden