null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Dít is waarom we complimenten aannemen zo lastig vinden

Veel mensen hebben moeite met het aannemen van complimenten. We wuiven ze weg of geven direct een compliment terug. Hoe komt het dat we het zo moeilijk vinden om een compliment te ontvangen?

Het is namelijk ontzettend zonde omdat je jezelf tekort doet.

Complimenten aannemen

Je hebt het vast weleens meegemaakt: iemand geeft je een compliment en in plaats van dat je bedankt, krijg je een ongemakkelijk gevoel. Je wuift het weg of geeft als reactie een compliment terug. Dat we het moeilijk vinden om een compliment aan te nemen, kan verschillende redenen hebben. Zo heeft het vooral te maken met een negatief zelfbeeld, oftewel: onzekerheid. Als je denkt dat je niet goed genoeg bent, kan het moeilijk zijn om te begrijpen dat anderen aardige dingen over je zeggen. Andere redenen waarom we het zo moeilijk vinden om complimenten aan te nemen zijn perfectionisme, opvoeding en het als arrogant zien.

Perfectionisten vinden het moeilijk om een compliment te ontvangen, omdat het in hun ogen nooit goed genoeg is. Je opvoeding heeft een belangrijke invloed op hoe jij je ontwikkelt. Een opvoeding met focus op 'het kan altijd beter' zorgt voor een lage zelfwaarde. Daarnaast kan een compliment voor sommigen ook 'te groot' voelen. Dit geldt vooral voor mensen die bang zijn om als arrogant te worden gezien.

Lees ook:

Waarom het gezond is om wat vaker complimenten te geven (én te ontvangen)

Zelfvertrouwen

Dat we het moeilijk vinden om complimenten te ontvangen, heeft dus met verschillende factoren te maken. Uiteindelijk ligt het bij jou om te bepalen hoe je ermee omgaat wanneer je een compliment krijgt. Complimenten hebben dan ook veel te maken met zelfvertrouwen. Hoe jij jezelf ziet, verschilt met hoe een ander jou ziet. Als je een compliment krijgt omdat je er mooi uitziet, kan het zijn dat jij dat niet vindt, maar een ander wel. Stoot daarom het compliment niet af, want dat geeft een ongemakkelijke situatie. Iedereen heeft een eigen mening.

Complimenten ontvangen

Het is de hoogste tijd om complimenten met open armen te ontvangen. Start daarom met het accepteren, luisteren en serieus nemen van een compliment. We zijn namelijk ontzettend streng voor onszelf, en dat is niet nodig. Van een compliment kun je juist iets over jezelf leren. Je komt er namelijk achter hoe iemand anders jou ziet en hoe diegene over jou denkt. Begin daarom bij onszelf: zeg dankjewel als je een compliment krijgt, geef het compliment niet direct terug en sta stil bij wat het compliment met je doet. Zo kun je vast meer mensen om je heen inspireren om complimenten aan te nemen!

Bron | Medium.com, Happyholics.com

Beeld | Getty Images

Tanja van KempenGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden