Toiletpapier duurder Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít is waarom toiletpapier duurder wordt

Grote kans dat toiletpapier, tissues en (wegwerp)luiers de komende periode een stuk duurder worden. En dreigt namelijk een tekort aan houtpulp. We leggen je uit hoe dat komt en wat je hiervan kunt merken.

Gaan we weer massaal wc-papier hamsteren?

Toiletpapier wordt duurder

Het lijkt erop dat toiletpapier, tissues en luiers de komende periode duurder gaan worden. Dat heeft te maken met de oorlog in Oekraïne, waardoor de voorraden aan houtpulp sterk zijn afgenomen. En die houtpulp vormt de basis voor toiletpapier, luiers en tissues. Europa kocht altijd veel Russisch hout in, maar door de oorlog is de handel met Rusland bijna volledig geblokkeerd en zijn er bepaalde certificaten voor Russisch hout ingetrokken. Dat zorgt ervoor dat de houtpulpvoorraden wereldwijd dalen. Volgens Braziliaanse bedrijf Suzano, een van de grootste producenten van pulp en papier ter wereld, kan dat tot een kantelpunt leiden waardoor er tekorten ontstaan.

Aangezien toiletpapier, luiers en tissues essentiële producten zijn, zal de vraag bij een tekort niet dalen, maar de prijs wel hoger worden.

Prijsstijging door corona

Dat toiletpapier, tissues en luiers duurder worden, heeft niet alleen met de oorlog in Oekraïne te maken. Vorig jaar was er namelijk wereldwijd ook al een tekort aan houtpulp, waardoor er sprake was van papierschaarste en prijsstijgingen. Daarnaast is de vraag naar papier en karton sinds de coronapandemie ook toegenomen, onder andere doordat we meer online winkelen. Daardoor steeg de prijs voor Chinese houtpulp dit jaar al met 40 procent. En ook bij kranten en tijdschriften zorgt de papierschaarste voor problemen, omdat de papierprijzen steeds hoger worden.

Weer hamsteren?

Aan het begin van de coronapandemie hadden we ook al met toiletpapierproblemen te maken. Toen werd er wereldwijd massaal gehamsterd. Dat had niet met de hoge prijs te maken, maar dat had een meer psychologische reden. Een voorraad van iets aanleggen, geeft het gevoel dat je controle hebt over en situatie en die controle waren we aan het begin van de coronacrisis kwijt. Daarnaast hebben we de drang om gedrag van anderen te kopiëren. Als we zien dat iedereen toiletpapier inslaat, dan hebben we de neiging om hetzelfde te doen. Of mensen nu weer massaal toiletpapier gaan hamsteren doordat dit naar verwachting duurder wordt, dat moet in de praktijk nog blijken.

Bron | Radar, RTL Nieuws

Maryse De BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden