Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dit is waarom ons haar grijs wordt naarmate we ouder worden

grijs-haar.jpg

Of je nou bruin, blond, zwart of rood haar hebt: vroeg of laat wordt iedereen grijs. Maar hoe kan het dat de ene vrouw al in haar studententijd een grijze pluk ziet verschijnen, terwijl de andere op haar vijftigste nog steeds haar oorspronkelijke haarkleur heeft?

Het antwoord is simpel: net als je natuurlijke haarkleur is het moment waarop je grijs wordt, genetisch bepaald. Je haarkleur wordt bepaald door cellen in het haarzakje. In principe kunnen die twee soorten pigmenten aanmaken: bruin/zwart (eumelanine) of rood/blond (pheomelanine). Welke pigment dominant is in deze verdeling, bepaalt de natuurlijke kleur van het haar.

Holle haar

Hoe ouder we worden, hoe minder pigment er wordt aangemaakt in onze haarzakjes. Elke nieuwe haar die aangroeit, bevat minder pigment en wanneer het pigment helemaal op is, kleurt een haar grijs. Deze grijze kleur komt doordat de nieuwe pigmentloze haar hol is. Wanneer er licht op het haar valt wordt dit niet meer geabsorbeerd door het pigment, maar wordt dit gereflecteerd door de holle haar, waardoor er wit licht wordt teruggekaatst.

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Vast patroon

De afname van het pigment in het ene haarzakje heeft geen invloed op een ander haarzakje. Toch verloopt het vergrijzingsproces bij de meeste mensen wel volgens een bepaald patroon. De eerste grijze haren ontstaan bij je slaap, vervolgens op je achterhoofd, dan aan de bovenkant en vervolgens alle andere plekken.

Grijs door stress?

Wanneer je een eerste grijze haar ontdekt, zijn de meeste vrouwen geneigd om die er gelijk uit te trekken. Het verhaal dat je er bij het uittrekken van één grijze haar twee terugkrijgt is een fabeltje. Ook zullen de meeste mensen niet sneller grijs worden door stress. Met uitzondering van mensen die lijden aan de haaraandoening alopecia diffusa. In dit geval richt het afweersysteem van een persoon zich tijdens een emotioneel zware periode tegen de haarzakjes, waardoor gekleurde haren sneller uitvallen. Wanneer je dan al gedeeltelijk grijs bent, kun je daardoor in korte tijd sneller grijs ogen.

Lees ook: 
Is het wel of niet goed om je haar met shampoo te wassen?

Bron| Knack
Beeld| iStock

Ook interessant