null Beeld

Dit is waarom nachtmerries eigenlijk heel goed voor je zijn

Vroeger toen je klein was droomde je vast wel eens over grote boze wolven onder je bed of in de kast. Tegenwoordig hebben we een ander soort nachtmerries, maar dat maakt ze niet minder angstaanjagend. Word jij wel eens midden in de nacht wakker, badend in het zweet? Troost jezelf dan met de gedachte dat een nachtmerrie ook goed voor je is.

Nachtmerries zijn namelijk niet alleen maar enge dromen; er zit meer in dan je denkt.

Nachtmerrie

Je wordt wakker met een bonkend hart, bent angstig of in paniek en weet niet meer goed waar je bent: je hebt een nachtmerrie gehad. Vaak is de situatie herkenbaar voor je, want de meeste nachtmerries hebben te maken met de dood, pijn of vernietiging. Het is iets waar we vaak uit alle macht van proberen te ontsnappen en echt leuk zijn ze niet. Maar toch het is heel normaal om af en toe een nachtmerrie te hebben, we kunnen zelfs ons voordeel ermee doen.

Stress

Uit onderzoek blijkt dat we als we slapen onze dagelijkse angsten en spanningen een plek geven. Volgens onderzoekers helpen nachtmerries ons om beter om te gaan met stress. Naast dat dromen een weerslag zijn van onze ervaringen overdag, is er met nachtmerries meer aan de hand. Tijdens een nachtmerrie worden angsten blootgelegd waarvan we niet wisten dat we ze hadden. Dit geeft ons nieuwe inzichten.

Lees ook

Dromen over je ex? Dit is de achterliggende betekenis

Verwerken

Dromen helpen ons om traumatische gebeurtenissen te verwerken. Er wordt al jaren in de psychologie gebruik gemaakt van blootstellingstherapie. Tijdens deze therapie wordt een patiënt in een veilige omgeving met zijn angst geconfronteerd. In een nachtmerrie gebeurt eigenlijk hetzelfde, omdat je het trauma opnieuw beleeft en meteen verwerkt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Goedgevoel.be

Beeld | iStock

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden